Tužilaštvo KS
21

Predložen pritvor za Ukrajince osumnjičene za otmicu državljanina Sirije na Ilidži

S. Š.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Tužilaštvo Kantona Sarajevo uputilo je prijedlog o pritvoru za Ukrajince koji su prije dva dana pokušali otmicu Sirijska na Ilidži, potvrđeno je za Klix.ba.
Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva KS, djelo je okvalifikovano kao "Protivpravno lišenje slobode", a zbog sumnje u počinjenje ovog krivičnog djela, uhapšeni su Y. L. (2005), Y. H. (2003), O. I. (1985), D. D. (2004) i jedna ženska osoba A. M. (2005), svi iz Ukrajine koja je osumnjičena za pomaganje u izvršenju krivičnog djela.

Prijedlog jednomjesečnog pritvora upućen je iz razloga što postoji mogućnost od bjekstva, a o prijedlogu koje tužilaštvo uputilo nadležni sud će se izjasniti u zakonskom roku.

Podsjećanja radi, devetog maja u 15:40 sati je Policijska uprava Ilidža obaviještena da je na kružnom toku, u naselju Pejton na Ilidži, više osoba napalo jednog muškarca, kojeg su potom nasilno smjestili u vozilo kombi i uputili se u pravcu Blažuja.

Uslijedila je velika policijsku potragu, a brojni policijski službenici su bili na terenu u četvrtak večer na području Stojčevca, s obzirom na to da su intenzivno tragali za otmičarima, ali i da radili na oslobađanju otete osobe, što su i uspjeli.

"Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su operativnim radom na terenu pronašli predmetni kombi 'Ford', u samouslužnoj autopraonici na području ulice Plandište i jednog muškarca, D. D., državljanina Ukrajine, koji se može dovesti u vezu s ovim događajem. Nedugo zatim, u ulici Plandište, policijski službenici pokušavaju zaustaviti motorno vozilo 'Škoda' u kojem su se nalazile osobe od interesa. Vozač vozila odbija naredbu za zaustavljanje i nastavlja vožnju u pravcu Vrela Bosne. Na izletištu Vrelo Bosne, policijski službenici zatiču vozilo, dok su osumnjičeni bijeg nastavili pješke", opisali su iz policije kako je izgledala potjera.

Kako je, također, saopćeno iz policije, prethodno su policijski službenici locirali objekat u kojem je protivpravno bio zadržan muškarac A. E. A., državljanin Sirije. Uz pratnju policijskih službenika, prebačen je na KCUS na ljekarski pregled, gdje su mu konstatovane lakše tjelesne povrede.