Istraga Tužilaštva BiH
0

Duško Tomić zastupa uhapšenog Franca Kosa

SRNA
Duško Tomić
Duško Tomić
Advokat Duško Tomić izjavio je Srni da će zastupati Franca Kosa koji je pod istragom Tužilaštva BiH zbog sumnje da je počinio genocid u julu 1995. godine u Srebrenici.

"Završio sam posjetu Kosu, prihvatio sam da ga branim, on je potpisao punomoć i odmah je podnio zahtjev sudiji za ekstradiciju u kojem se odriče svih svojih prava i traži da se po hitnom kratkom postupku izruči Sudu BiH", izjavio je Tomić Srni.

On  je dodao da će se Kos braniti istinom, te da iz optužnice koja je po sadržini užasna, Kos negira određene stvari, ali priznaje da je bio tamo u tom trenutku i da je vršio egzekuciju.

Franc Kos uhapšen je 19. aprila , na graničnom prelazu Bajakovo kod Osijeka, na osnovu "crvene" poternice Interpola koju je raspisala BiH.

Županijski sud u Vukovaru odredio je 45-dnevni ekstradicioni pritvor Kosu koji će do izručenja BiH biti u zatvoru u Osijeku.

Kos je osumnjičen da je kao bivši pripadnik 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske, lično učestvovao u ubistvima bošnjačkih muškaraca i dječaka, nakon pada zaštićene zone Srebrenica.

Franc Kos, zvani Slovenac, bio je u bjekstvu oko dva mjeseca, nakon što su po nalogu Tužilaštva BiH, uhapšena trojica bivših pripadnika 10. diverzantskog odreda, Vlastimir Golijan, Zoran Goronja i Stanko Savanović, osumnjičena za isto krivično djelo.