Državna delegatkinja
176

Dušanka Majkić: Sve je stalo, pa dokle izdržimo

Klix.ba
Dušanka Majkić (desno) (Foto: Klix.ba)
Dušanka Majkić (desno) (Foto: Klix.ba)
Delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dušanka Majkić (SNSD) komentarisala je izjave predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića u Berlinu. Ona je pozvala političke predstavnike da se okrenu dijalogu unutar BiH.

Majkić je rekla da Denis Zvizdić uzalud traži pomoć njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) Bosne i Hercegovine u NATO-u.

"On treba o svim stvarima koje su vezane za BiH da razgovara u BiH. Ne vidim uopće način kako bi neko drugi mogao da mu pomogne jer svaka od tih odluka mora proći neki od organa u kojem sjede i predstavnici iz reda srpskog naroda. Nije racionalno očekivati da u momentu kada je stanje u EU takvo kakvo jeste, kada se pripremaju za izbore, da će se bilo ko baviti BiH", kazala je Majkić.

Kako kaže, stanje u BiH ne može se riješiti na jednom sastanku u Berlinu ili kroz naredbu da se aktivira MAP. Ona je istakla nema napretka sve dok političari iz reda bošnjačkog naroda budu smatrali da pomoć treba tražiti izvan BiH, a ne u našoj zemlji.

"Nema nikakvih novih inicijativa. EU priprema posljednje sate za izbore tako da je prekasno. Svi znamo da Angela Merkel odlazi, a Emmanuela Macrona ima ozbiljnih problem u svojoj zemlji. Nerealno je očekivati da će se neko posebno baviti Bosnom i Hercegovinom. Bavimo se sami sobom i onda će nam svi pomoć", rekla je Majkić.

Insitiranje SDA na aktivaciji MAP-a, prema njenim riječima, znači da je Bosna i Hercegovina u dubokoj krizi i da se tačno vidi u kojem pravcu ide država. Ona smatra da se svi trebaju "privesti pameti", sjesti i razgovarati te dogovoriti se o stvarima za koje postoji koncenzus.

"Ono o čemu se ne možemo dogovoriti treba ostaviti za kasnije. Ne treba rušiti sve zbog nepostojanja dogovora o jednom pitanju, ma kako se važnim pitanjem to činilo Bošnjacima", rekla je Majkić.

Što se tiče formiranja Vijeća ministara BiH, Majkić je kazala kako nema ništa od formiranja državne izvršne vlasti sve dok se ne odblokiraju procesi u Predsjedništvu BiH. Naime, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić uslovljavaju imenovanje Zorana Tegeltije (SNSD) za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH usvajanjem Godišnjeg nacionalnog programa (ANP).

"Dakle, mi čekamo da Bošnjaci kažu kako su saglasni s imenovanjem mandatara za sastav Vijeća ministara BiH. To njima ne pada napamet zbog čega ne radi Parlamentarna skupština BiH, ne postoje radna tijela, dakle jedna totalna blokada. Dokle god Bošnjaci budu insistirali na MAP-u tako će i biti, pa dokle izdržimo", kazala je Majkić.

S obzirom na to da od 2002. godine, odnosno 17 godina, obnaša dužnost državne parlamentarke, Majkić smo pitali i da li je ovo jedan od najtežih početaka mandata zakonodavne vlasti. Ona je odgovorila potvrdno ističući da nikada nije bilo tako mnogo isključivosti.

"U politici isključivost nikada ne pomaže. Kao što je politički stav Bošnjaka da žele MAP, tolika je i politička volja Srba da tako ne može sada. Mi razgovaramo u ovom vremenu i iznosimo naš stav. Neće konstituisanje vlasti natjerati Srbe da odustanu od svog stava. Ako je istina da Vijeće ministara BiH ne radi i da ne sjednice ne dolaze ni Hrvati, onda imamo blokadu i zakonodavne i izvršne vlasti. Evo vidimo i kako to ide oko pravosuđa, sve je stalo pa dokle izdržimo", zaključila je Majkić.