BiH
65

Duraković rekao da će Grujičić pobijediti, pa demantovao sam sebe, poslušajte audio

Piše: Er. M.
Ćamil Duraković demantovao samog sebe
Ćamil Duraković demantovao samog sebe
Aktuelni načelnik Srebrenice i kandidat probosanskih stranaka za načelnika ove općine Ćamil Duraković neosnovano je demantovao za neke medije da je danas za Klix.ba izjavio kako je kandidat srpskih stranaka za načelnika Srebrenice Mladen Grujičić pobijedio na Lokalnim izborima. Stoga, objavljujemo audio-snimak Durakovićeve izjave.

Duraković je danas za Klix.ba izjavio kako će Grujičić pobijediti na izborima za načelnika sa "nekih 700 ili 800 glasova razlike" čak i kada se prebroje glasovi iz odsustva da bi ubrzo nakon toga odlučio da za neke medije demantuje sam sebe, tvrdeći da nije rekao da će Grujičić pobijediti, pa čak i da nije rekao da će se žaliti.

Transkript dijela razgovora Ćamila Durakovića i novinarke portala Klix.ba:

Duraković: Ja mislim da još malo odsustva ima, a što se tiče pošte očito da više nema ništa.

Novinarka: A koliko je to glasova u odsustvu otprilike?

Duraković: Možda stotinjak ili 200 još da bude, to je što ja znam.

Novinarka: Iako budu svi za vas opet nema neke velike promjene...

Duraković: Nema promjene, čovjek će pobijediti za nekih 600-700 glasova.

Novinarka: Imate li neki komentar na to?

Duraković: Nisam ja ništa spektakularno drugačije ni očekivao nego da će biti ovakvo. Ja sam najavio i ranije, a evo i sad – čekat ćemo ponedjeljak da se potvrde rezultati kako bismo iskoristi zakonsko pravo i mogućnost da se žalimo na neke stvari i mi ćemo to učiniti...

Inače, prema rezultatima dostupnim na stranici CIK-a koji su ažurirani danas u 12 sati, Duraković ima 3.897, a Grujičić 4.675 glasova. Što se tiče glasova iz odustva, Duraković nam je potvrdio da on očekuje samo 100 ili 200 glasova što u konačnici ne može nikako utjecati na rezultate izbore.

"Čekat ćemo ponedjeljak da se potvrde rezultati kako bismo iskoristili naše zakonsko pravo i mogućnost da se žalimo na neke stvari i mi ćemo to učiniti", rekao je Duraković.

Duraković je i ovu izjavu negirao tvrdeći pojedinim medijima kako nikada nije rekao da će uputiti žalbu CIK-u te da će se o tome izjasniti u saopćenju. Činjenica je ipak da je Duraković i već ranije najavljivao podnošenje žalbe.

U izbornom štabu Ćamila Durakovića bili su svjesni poraza već u izbornoj noći tako da se nepriznavanjem poraza najvjerovatnije želi skrenuti pažnja javnosti sa pitanja odgovornosti za gubitak izbora.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović odavno je upozoravao da preregistracija birača u Srebrenici nije dobro odrađena i da se nepripremljeno ušlo u izbore. Almir Salihović iz Koalicije "Prvi mart" još u aprilu kazao je da je situacija kritična s obzirom na to da je izvjesno da će na lokalnim izborima u Srebrenici pobijediti dvije političke stranke koje poriču genocid. Na činjenicu da će Duraković izgubiti izbore upozoravao je i bivši zamjenik ministrice odbrane BiH Emir Suljagić.