BiH
35

Duraković o posjeti ministrice Sturgeon: Važno je živo sjećanje, a ne samo čitanje o Srebrenici

Piše: M. N.
Prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon posjetila je danas Srebrenicu u okviru zvanične posjete BiH. Sturgeon se sastala s načelnikom općine Srebrenica Ćamilom Durakovićem koji je upoznao sa aktuelnom situacijom i životom u ovom bh. mjestu.

"Svaka delegacija koja dođe u BiH posjećuje i Srebrenicu. To govori o značaju Srebrenice i ulozi u međunarodnim odnosima naspram BiH. Velika nam je čast što nam je došla u posjetu. Vodili smo opušten razgovor kroz koji sam je upoznao sa situacijom u Srebrenici prije rata, tokom i nakon rata i s čim se danas Bošnjaci povratnici susreću i generalno stanjem u Srebrenici i svih građana koji žive", rekao je Duraković za Klix.ba.

Prva škotska ministrica došla je u pratnji ambasadora Velike Britanije u BiH Edwarda Fergusona i dr. Waqarima Azmija koji je predsjednik udruženja "Remembering Srebrenica".

"On ima mnogo aktivnosti kako bi što više Britanaca od onih na visokim funkcijama do običnih građana i studenata došlo u Srebrenicu i važno je da dožive neki oblik živog sjećanja posjetom Memorijalnom centru, a ne samo da o tome čitaju iz medija", istakao je Duraković.

Nakon sastanka ministrica Sturgeon i njena pratnja odlaze u Potočare gdje će se sastati s majkama Srebrenice, obići mezarje, spomen sobu i pogledati film, čime će posjeta biti zvanično završena.

"Zadovoljni smo i zahvaljujemo se svima i Ambasadi Velike Britanije u BiH što se sjećaju Srebrenice", poručio je Duraković.

Prilikom boravka u Srebrenici prva ministrica Škotske obišla je Memorijalni centar Potočari i susrela se sa Majkama Srebrenice.

"Imala sam veoma ugodan sastanak sa načelnikom Durakovićem koji mi je poželio toplu dobrodošlicu u svoj rodni grad. Čast mi je što sam mogla posjetiti Srebrenicu i odati počast onima koji su izgubili živote ovdje – i pokazati da i 21 godinu poslije, oni su i dalje veoma u mislima i srcima stanovnika Škotske. U našem svijetu ne bi trebalo biti mjesta ni za jedan oblik mržnje ili netolerancije zasnovane na rasi, porijeklu ili vjeri. Moramo osigurati da se sjećamo prošlosti ali da radimo zajedno na eliminisanju straha i nepovjerenja i povećanju uzajamnog razumijevanja i poštivanja kako bi izgradili svjetliju budućnost za našu djecu", poručila je prva ministrica Škotske.

Sturgeon je jučer doputovala u BiH, a prvog dana svoje posjete posjetila je Vijećnicu i Begovu džamiju u Sarajevu te prošetala centrom grada. Jutros je razgovarala sa ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom i premijerom Denisom Zvizdićem, a nakon toga posjetila je i Centar za boravak djece sa posebnim potrebama u glavnom gradu BiH.