BiH
60

Prva ministrica Škotske posjetila Centar za boravak djece s posebnim potrebama u Sarajevu

FENA
Prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon posjetila je Centar za dnevni boravak djece s posebnim potrebama "Christine Witcutt" u Sarajevu i susrela se s grupom djece, njihovim roditeljima i dijelom osoblja, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

Sturgeon boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini i ovaj centar je posjetila u pratnji britanskog ambasadora u BiH Edwarda Fergusona te člana Memorijalnog fonda Christine Witcutt Davida Hamiltona.

S roditeljima je razgovarala o svakodnevnim izazovima u odgoju djeteta s posebnim potrebama te o načinima na koji im Centar pomaže.

Prva ministrica je podijelila odgovarajuće poklone djeci te izrazila nadu da će koristiti i njima i osoblju.

"Škotska ima snažne veze s Bosnom i Hercegovinom, a tokom konflikta, Edinburgh Direct Aid je poslao brojne konvoje koji su dovezli namirnice i lijekove u sami centar Sarajeva. Hrabri ljudi poput Christine Witcutt koja se je došla na prvu liniju kako bi pomogla onima koji su je tokom sukoba očajnički trebali, predstavlja svjetionik nade i samilosti usred užasne patnje, a Christinin humanitarni rad ostaje da traje u centru osnovanom u sjećanje na nju. Ovaj centar pruža njegu i podršku koje su jako potrebne ovoj djeci i njihovim roditeljima i veliko mi je zadovoljstvo što sam ga danas posjetila", izjavila je prva ministrica Škotske.

Tokom posjete Centru “Christine Witcutt”, susrela se i s Caroline Ferguson, predstavnicom Organizacionog odbora Diplomatskog zimskog bazara 2016., koji je prikupio 29.000 KM za podršku jednogodišnjem projektu kojim će se djeca s posebnim potrebama obučiti kako da izrađuju predmete koje kasnije mogu prodavati.

Susrela se i s Kevinom Sullivanom, predstavnikom Društva Kaledonaca (Caledonian Society), grupe građana koji žive u Sarajevu i promoviraju Škotsku organizujući godišnje večeri u čast škotskog pjesnika Roberta Burnsa te druge društvene aktivnosti čija je tema Škotska, a koji Centar “Christine Witcutt” pomažu još od 2003. godine.

Centar namijenjen dnevnom boravku djece s teškim i složenim mentalnim i fizičkim teškoćama je 2001. godine osnovalo škotsko humanitarno udruženje Memorijalni fond Christine Witcutt i dio je Centra "Vladimir Nazor" u Sarajevu.

Zahvaljujući Centru "Christine Witcutt", djeci s teškim mentalnim i fizičkim teškoćama dostupni su profesionalna njega i edukacija dok istovremeno nastavljuju živjeti unutar svojih porodica a ne u institucijama.

Memorijalni fond Christine Witcutt je nezavisna škotska humanitarna organizacija osnovana u znak sjećanja na Christine Witcutt, škotsku nastavnicu koja se zajedno sa suprugom Alanom, početkom 1993. kao volonter pridružila konvojima Edinburg Direct Aid-a u dostavljanju humanitarne pomoći u Bosnu i Hercegovinu.

Poginula je tokom te misije, pogođena iz snajpera u Sarajevu.

Otvaranje Centra “Christine Witcutt” u Sarajevu je spomen na njenu životnu posvećenost pomaganju ljudima, naročito djeci koja žive teškim životom.