Nakon optužbe SBB-a
6

Duraković: Nezavisni sam kandidat, uvažavam samo politiku Srebrenice

FENA
Ćamil Duraković
Ćamil Duraković
Nezavisan sam kandidat i ne provodim ideju niti jedne političke stranke nego ideju građana Srebrenice, posebno onih koji su mi dali podršku na lokalnim izborima, kazao je u izjavi za Agenciju FENA v. d. načelnika Srebrenice Ćamil Duraković

On je ovako prokomentirao stav Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH iznesen u saopćenju u kojem kažu da je SBB očigledno pogriješio "što je prihvatio Ćamila Durakovića kao lažnog nezavisnog i zajedničkog kandidata, jer je više nego očigledno da on kao član te stranke i dalje provodi politički maloumne ideje predsjednika SDA".

"Jedinu politiku koju uvažam je politika koja se zove Srebrenica i problem je u tome što ne dam da Srebrenica bude žrtva jedne od politika. To može biti jedna politika koja se zajedno udruženo zove Srebrenica i ništa drugo neće proći", kategoričan je Duraković.

Naglasio je i to da je i Stranka demokratske akcije pokušala napraviti ovakvu platformu, Bošnjaci, odnosno probosanski blok bio bi i u toj koaliciji manjina te on to ne bi prihvatio.

"Nisam SDA niti ću biti sve dok obnašam ovu funkciju u kojoj sam sada i ne bih iznevjerio građane koji su mi dali podršku, a neću prihvatiti da Srebrenica bude rob jedne politike", zaključio je Duraković.

Podsjetio je da je nakon što je podnio svoj kandidaturu Centralnoj izbornoj komisiji BiH prije ovogodišnjih lokalnih izbora pregovarao je o njoj s vrhovima političkih stranaka te je u tom kontekstu zahvalio predsjednicima SBB-a, SDA, Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Stranke za BiH - Fahrudinu Radončiću, Sulejmanu Tihiću, Zlatku Lagumdžiji i Ameru Jerlagiću, a s njima će kaže pregovarati i o narednim koracima da bi se zadržao probosanski blok jedinstva u Srebrenici i da bi opstali kao politički faktor u odnosu na one koji negiraju genocid.

"Stoga se ne bi dopisivao s Abdurahman Malkićem iz SBB-a. On meni ne bi ni dao podršku da takva odluka nije donesena u vrhu političke stranke", poručio je Duraković.

Na kraju je kazao da je ovim političkim strankama uputio dopis za sastanake na kojima bi se iznijeli problemi ove lokalne zajednice, pokušali pomiriti ove snage i postigao politički dogovor okupljajući se oko platforme "Srebrenica 2020".

Vezani članci