{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Duraković: Krst u srebreničkom naselju Jasenova nelegalno podignut

F
15.10.2014. u 13:15
0
10
Duraković: Krst u srebreničkom naselju Jasenova nelegalno podignut
0
Duraković: Krst u srebreničkom naselju Jasenova nelegalno podignut
Ćamil Duraković (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nakon što je nedavno osveštana crkva na Budaku, u neposrednoj blizini Memorijalnog centra Potočari, u polju poznatom po masovnim grobnicama u srebreničkom naselju Jasenova, podignut je krst na zemljištu koje je privatno vlasništvo.
Srebrenički protojerej Aleksandar Mlađenović kaže da se na mjestu gdje je podignut krst nalazi crkvište te da je to razlog podizanja krsta.

"Na mjestu gdje je podignut krst nalazi se crkvište od crkve, kako pretpostavljamo, iz predosmanlijskog perioda. Taj krst je obilježje da je tu nekada bio hram", objašnjava Mlađenović.

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković ističe da je, pored krsta iznad Srebrenice koji je postavljen na Starom gradu, ovo još jedan nelegalno sagrađen krst na mjestu gdje nema pravoslavnog življa.

Navodi da je Općina primila prijavu da je postavljen krst, nakon čega je općinska inspekcija izašla na lice mjesta i ustanovila da je postavljen drveni krst na privatnom vlasništvu.

"Mi smo pokrenuli proceduru. Banja Luka aminuje takve aktivnosti, i mi tu ne možemo ništa. U odjeljenje za urbanizam i društvene djelatnosti nije podnesen nikakav zahtjev za postavljanje krsta i nije ispoštovana zakonska procedura", podvlači Duraković.

Ocjenjuje da se na ovaj način narušava stabilnost i "sve ono o čemu svi sanjamo i želimo neku mirniju i prosperitetniju budućnost za našu djecu".

"Uvijek postoje struje koje žele to da naruše. Paušalno je reći da je nekad na mjestu gdje je postavljen krst bilo svetište. Evo ja ću reći da je na Starom gradu prije dvjesto godina bila kuća sultana i hajmo sad da je renoviramo. Ova zemlja ne pripada nikome ili pripada svima. Ovo je vraćanje unazad, u 14. vijek", poručio je načelnik Duraković.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: