BiH
61

Policija čuva nelegalno postavljeni krst na Zlatištu, niko ne govori o njegovom uklanjanju

Piše: E. F.
Krst na Zlatištu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Krst na Zlatištu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Odmah ispod nelegalno postavljenog krsta na Zlatištu iznad Sarajeva svakodnevno se može vidjeti policijska patrola koja, kako se čini, upravo čuva nelegalno postavljeni objekat.

U policiji pak negiraju da čuvaju krst, kažu da samo održavaju javni red i mir.

"Policija nije nikada ni čuvala krst već je samo intenzivirala aktivnosti na području Zlatišta i to zbog incidenata koji su se dogodili nedugo nakon postavljanja pomenutog objekta, a kako bi očuvala javni red i mir te spriječila nerede", kazala nam je Danka Tešić, glasnogovornica CJB Istočno Sarajevo.

Sada, prema riječima Tešićeve, redovna patrola samo povremeno obilazi pomenuti lokalitet kako bi spriječila eventualne probleme.

Ipak, naši čitatelji tvrde da je patrola svakodnevno prisutna na pomenutoj lokaciji.

Inače, uklanjanje nelegalno postavljenog objekta koji je, kako smo pisali, najviše koristio u predizbornoj kampanji, davno je najavljeno.

No, krst još uvijek stoji iznad Sarajeva. On njegovom uklanjanju željeli smo razgovarati sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Nenadom Samardžijom, ali se on oglušio na naše pozive.

"Načelnik je poručio da Grad Istočno Sarajevo nema ništa sa postavljanjem ovoga krsta te da zbog toga nema potrebe da o tome daje izjavu", kazala nam je uposlenica u kabinetu gradonačelnika.

Isti je slučaj i sa načelnikom Općine Istočni Stari Grad Bojom Gašanovićem, koji na naš upit nije mogao odgovoriti, jer je bio na sastanku van zgrade te se nije planirao vraćati.

Podsjećamo, krst na Zlatištu je postavljen sredinom septembra u jeku predizborne kampanje za Opće izbore održane u oktobru

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić kazao je tada da je krst podignut "kao znak sjećanja na više od 6.500 ubijenih sarajevskih Srba".

Sa Zlatišta, dijela planine Trebević, tokom četverogodišnje opsade Sarajeva vojska Radovana Karadžića i Ratka Mladića je snajperskom ili mitraljeskom vatrom te teškim naoružanjem ubila i ranila brojne civile u gradu.