{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dupovac: Mevlid Jašarević je istupio iz vehabijskog pokreta

S
14.10.2013. u 15:30
2
228
Dupovac: Mevlid Jašarević je istupio iz vehabijskog pokreta
2
Dupovac: Mevlid Jašarević je istupio iz vehabijskog pokreta
Jašarević tokom napada
Mevlid Jašarević, koji je optužen za teroristički napad na Ambasadu SAD-a u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, odlučio je da definitivno istupi iz vehabijske zajednice, izjavio je danas njegov branilac Senad Dupovac.
Jašarević je na današnje ročište pred Apelacionim vijećem Suda BiH pristupio obrijan i bez karakteristične odjeće koju nose pripadnici vehabijskog pokreta.

Dupovac je novinarima po okončanju ročišta rekao da je Jašarević, nakon dužeg razmišljanja, odlučio da definitivno istupi iz vehabijske zajednice.

"Mislim da su mu u tom činu pomogla i njegove kolege i polubraća iz Maoče i neke druge sredine koji mu, u protekle dvije godine, nikada nisu poslali ni paket, ni deset KM, a njegovom djetetu čokoladu. To su neke okolnosti koje sam ja primijetio, a o čemu se stvarno radi, saznat ćemo tokom njegovog iznošenja završnih riječi", izjavio je Dupovac.

On je najavio da će Jašarević u završnim riječima govoriti o ulasku u vehabijski pokret i dešavanjima koja su uslijedila nakon toga.

Dupovac nije mogao reći da li će i u kojoj mjeri ova Jašarevićeva odluka uticati na konačnu sudsku odluku, ali je dodao da je Sud obavezan da cijeni sve okolnosti, pa će, vjerovatno i ovu uzeti u obzir.

Današnje ročište okončano je iskazom svjedoka odbrane Harisa Vladavića koji je dešavanja ispred Američke ambasade snimao mobilnim telefonom sa trećeg sprata tržnog centra Importanne.

Vladavić je, kao i prethodna dva svjedoka na prošlom ročištu, potvrdio da je Jašarević pucao u pravcu zgrade Američke ambasade, da prolaznici i znatiželjnici koji su se tu zatekli nisu bili ugroženi i da je optuženi dozvolio sigurno izvlačenje ranjenih policajaca.

"On je sa prekidima pucao u pravcu Ambasade, ali nije nišanio. Tokom prekida u pucanju, nešto je govorio, ali ja nisam mogao čuti o čemu, jer sam bio u zatvorenom prostoru. Kretao se po cesti i nije pokušao da se sakrije ni kada je došla policija. Sa kolegama sam komentarisao kao da izgleda da čeka da ga pogode", izjavio je Vladavić.

On je rekao da je vidio da je Jašarević pao, da je prišla policija i da su ga odnijeli.

Nastavak suđenja Jašareviću zakazano je za 21. oktobar, kada će tužilac Dubravko Čampara iznijeti završne riječi tužilaštva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: