{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas iznošenje završnih riječi odbrane na suđenju Jašareviću

S
13.11.2013. u 08:05
0
30
Danas iznošenje završnih riječi odbrane na suđenju Jašareviću
0
Danas iznošenje završnih riječi odbrane na suđenju Jašareviću
Senad Dupovac i Mevlid Jašarević u sudnici (Foto: Sud BiH)
Pred Apelacionim vijećem Suda BiH danas će, iznošenjem završnih riječi odbrane, biti nastavljeno obnovljeno suđenje Mevlidu Jašareviću, koji je prvostepenom presudom osuđen na 18 godina zatvora zbog terorističkog napada na Američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.
Jašarevićev advokat Senad Dupovac najavio je da će tokom iznošenja završnih riječi pokušati da negira optužnicu i navod da je riječ o krivičnom djelu terorizma.

"Ostat ću kod teze da je to krivično djelo 'ugrožavanje osoba pod međunarodno pravnom zaštitom'. Iznijet ću analizu svih dokaza, sa gledišta odbrane. Postoje nejasnoće oko korištenja oružja policajaca, nama nije bilo dozvoljeno angažovanje vještaka policijske struke, a u optužnici se navodi odgovornost Jašarevića za Nusreta Imomovića, vođu vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči", pojasnio je Dupovac novinarima po okončanju prethodnog ročišta.

On je napomenuo da će Jašarević pred sudskim vijećem govoriti o istupanju iz vehabijske zajednice.

Na prethodnom ročištu, održanom 21. oktobra, Tužilaštvo BiH zatražilo je maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora za Jašarevića, koji je optužen za teroristički napad na Američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.

Tokom iznošenja završnih riječi, tužilac Dubravko Čampara rekao je da je Tužilaštvo dokazalo da je Jašarević, van svake razumne sumnje, počinio krivično djelo terorizam.

"Pravosnažnom presudom Apelacionog vijeća Suda BiH treba da se pošalje snažna poruka o suzdržavanju od eventualnih budućih terorističkih aktivnosti u BiH ili će, u suprotnom, lica koja to učine biti izuzetno teško sankcionisana. To će biti i poruka da će BiH štititi svoje građane od terorističkih akata", rekao je Čampara i dodao da terorizam uzima sve više maha u BiH.

Čampara je podsjetio na ranija svjedočenja o zastrašenosti građana, panici i metežu u gradu nakon napada na Ambasadu, ali i svjedočenja policajca Mirsada Velića koji je tom prilikom teško ranjen.

On je odbacio navode da je Velić mogao biti ranjen od drugih policajaca, pojasnivši da su vještaci balističke struke dokazali da su rane na njegovom tijelu mogle nastati jedino od metaka iz automatske puške, a da hici nisu mogli doći iz smjera gdje su se oni nalazili.

"U video oporuci Jašarević je potvrdio da je razlog napada osveta Americi zbog njenog odnosa prema islamu", rekao je Čampara, dodajući da napad predstavlja "terorističku opomenu SAD i Njemačkoj zbog njihove međunarodne politike".

Čampara je naveo da Jašarević u oporuci poručuje majci da ne žali ako prilikom napada ubije "takozvane" muslimane koji rade u Ambasadi, jer oni služe Amerikancima.

"Iz video oporuke se vidi da je duže vrijeme pripremao napad na Američku ambasadu, što je potvrdila i njegova supruga Mirela Demirović, koja je ranije izjavila da je Jašarević planirao napad i u septembru 2011. godine", dodao je Čampara.

Od olakšavajućih okolnosti, Tužilaštvo BiH smatra samo činjenicu da je riječ o relativno mladoj osobi, ali ne i to da je Jašarević nedavno istupio iz vehabijskog pokreta.

Iznošenje završnih riječi odbrane zakazano je za danas u 13 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: