Budžet oštećen za 62.000 KM
0

Duple prijave za izvoz stolarije i krijumčarenje kafe na granicama

Sarajevo-x.com
U Carinskoj ispostavi Sarajevo potvrđen je pokušaj lažnog prijavljivanja carinske vrijednosti robe gdje su službenici Uprave za indirektno oporezivanje utvrdili da je budžet BiH oštećen za 62.285,97 KM.

Nakon što su carinski službenici UIO otkrili duple izvozne carinske prijave iz Turske za PVC stolariju koju je u BiH uvozilo preduzeće Domavija d.o.o. iz Sarajeva, carinskim organima Turske na provjeru su bile poslane uvozne fakture koje su pratile PVC stolariju koja se iz Turske uvozila u Bosnu i Hercegovinu.

Nakon provjere, carinski organi Turske utvdili su da je robu pratila lažna faktura na kojoj je vrijednost robe iznosila 19.759,77 eura, dok je stvarna vrijednost robe bila 207.091,00 eura. Tako je utvrđena razlika u obračunatim uvoznim dažbinama u iznosu od 62.285,97 KM. Odmah je pokrenut postupak naknadnog obračuna i naplate carinskog duga, a ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje će naknadno utvrditi eventualno postojanja elemenata krivičnog djela carinske prevare iz člana 216. Krivičnog zakona BiH i o svemu obavijestiti Tužilaštvo BiH.

Krijumčarenja kafe

Ovlašteni službenici UIO u Regionalnom centru Mostar prilikom uvoza redovne pošiljke sirove kafe u količini 4.980 kg, pronašli su na Graničnom prelazu Klobuk skrivenu i neprijavljenu espressso kafu porijeklom iz Crne Gore.

Radi se o količini od 104 kg, zapakovanih u 13 paketa, bez akciznih markica Uprave za indirektno oporezivanje BIH, koja se pokušala ilegalno ubaciti u carinsko područje BiH, bez plaćanja uvoznih dadžbina. Uvoznik redovne pošiljke je firma "Crnagoracoop NB" sa sjedištem u Trebinju, a pošiljalac "Crnagoracoop NB" doo, Danilovgrad, Crna Gora. Nelegalna roba je privremeno oduzeta i smještena u skladište UIO, a protiv vozača prevozničke firme i uvoznika biće pokrenut prekršajni postupak, shodno Zakonu o carinskim prekršajima BiH. O svemu je obavješteno i Tužilaštvo BiH, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također, pozivamo sve građane, kao i sve poreske obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreskim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.