BiH
0

UIO: Kompanija Domavije nije prekršila propise

Sarajevo-x.com
Zgrada UIO-a
Zgrada UIO-a
Uprava za indirektno oporezivanje BiH danas je saopštila da je u prethodnom njihovom saopćenju upućenom medijima došlo do greške, te da je umjesto preduzeća Domavija d.o.o., u saopćenju trebalo stajati DOM d.o.o.

“U saopštenju za javnost koje je proslijeđeno 25. marta 2012. godine u dijelu koji se odnosi na uvoz PVC stolarije iz Republike Turske u BiH, tehničkom greškom je pomenuto preduzeće Domavija d.o.o. iz Sarajeva, a radi se preduzeću DOM d.o.o. iz Sarajeva”, saopćeno je iz UIO.

U Carinskoj ispostavi Sarajevo potvrđen je pokušaj lažnog prijavljivanja carinske vrijednosti robe gdje su službenici Uprave za indirektno oporezivanje pokrenuli postupak naknadne naplate uvoznih dažbina u iznosu od 62.285,97 KM.

Nakon što su carinski službenici UIO otkrili duple izvozne carinske prijave iz Turske za PVC stolariju koju je u BiH uvozilo preduzeće DOM-a d.o.o. iz Sarajeva, carinskim organima Turske na provjeru su bile poslane uvozne fakture koje su pratile PVC stolariju koja se iz Turske uvozila u Bosnu i Hercegovinu. Nakon provjere, carinski organi Turske utvdili su da je robu pratila lažna faktura na kojoj je vrijednost robe iznosila 19.759,77 eura, dok je stvarna vrijednost robe bila 207.091,00 eura. Tako je utvrđena razlika u obračunatim uvoznim dažbinama u iznosu od 62.285,97 KM. Odmah je pokrenut postupak naknadnog obračuna i naplate carinskog duga, a ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje će naknadno utvrditi eventualno postojanje osnova sumnje za elemenate krivičnog djela carinske prevare iz člana 216. Krivičnog zakona BiH i o svemu obavijestiti Tužilaštvo BiH”, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje.