{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Duple državničke funkcije: Deset bh. ministara sjedi na dvije fotelje

Piše: Er. M./Klix.ba
28.3.2015. u 19:17
8
121
Duple državničke funkcije: Deset bh. ministara sjedi na dvije fotelje
8
Četiri člana Vijeća ministara BiH i šest članova Vlade Federacije BiH trenutno obavljaju duple državničke funkcije. Ministri i premijeri Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije BiH čekaju na dvije stolice formiranje izvršne vlasti na državnom i federalnom nivou nakon čega će političke karijere nastaviti u organima zakonodavne vlasti.
Otežan proces formiranja vlasti na državnom i entitetskom nivou ne odgovara ni odlazećim članovima Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije BiH. Naime, predsjedavajući i tri ministra u Vijeću ministara BiH, zajedno sa premijerom i pet ministara u Vladi Federacije BiH, trenutno obnaša duple državničke dužnosti paralelno u organima izvršne i zakonodavne vlasti.

Vjekoslav Bevanda još uvijek se nalazi na mjestu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a na Općim izborima 2014. godine izabran je i kao delegat u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Također, Sredoje Nović, državni ministar civilnih poslova i Bariša Čolak, ministar pravde BiH, ujedno su i delegati u Domu narodu Parlamentarne skupštine BiH. Aktuelni ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić, također je zasjeo u dvije fotelje, tako da uz ministarsku funkcija obnaša i dužnost delegata u Zastupničkom domu državnog Parlamenta.

Isti slučaj je i sa Vladom Federacije BiH čiji premijer, Nermin Nikšić, paralelno obavlja dužnost premijera Vlade i zastupnika u federalnom Parlamentu. Uz Nikšića, još četiri ministra Vlade Federacije BiH delegati su u Zastupničkom domu Federalnog Parlamenta i to Salmir Kaplan, ministar kulture i sporte, Enver Bijedić, ministar prometa i komunikacija, Damir Mašić, ministar obrazovanja i nauke, te Zukan Helez, ministar za boračka pitanja. Slično je i sa federalnim ministrom razvoja i poduzetništva Sanjinom Halimovićem, koji pored ministarske funkcija, obavlja i dužnost delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Simbolično je da će Vlada Federacije BiH, na čelu sa liderom opozcije Nerminom Nikšićem, utvrditi i u parlamentarnu proceduru uputiti Nacrt budžeta FBiH jer se koalicione političke stranke, Stranka demokratske akcije, Hrvatska demokratska zajednica BiH i Demokratska fronta, nisu uspjele dogovoriti o formiranju vlasti na entitetskom nivou.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: