BiH
24

Šta će biti s ministrima nakon isteka mandata

Piše: N. N.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Kada konačno budu formirani Vlada Federacije BiH i Vijeće ministara BiH, 20-ak ministara morat će pronaći novo zaposlenje. Većina njih već sada imaju osiguran novi mandat u nekoj novoj državnoj instituciji.

Vjekoslav Bevanda će i u naredne četiri godine sjediti u Vijeću ministara, mada neće biti predsjedavajući. Kao kadar HDZ-a BiH preuzet će ministarsku fotelju u Ministarstvu finansija BiH. Prije rada u Vijeću ministara Bevanda je vodio Federalno ministarstvo finansija te bio drugi čovjek Vlade Federacije BiH.

Zlatko Lagumdžija će, nakon više od dvije decenije političkog staža, konačno prestati da obnaša političku funkciju. Radnu knjižicu Lagumdžija će vratiti na Ekonomski fakultet u Sarajevu, gdje će predavati na Katedri za menadžment i informacione tehnologije.

Nikola Špirić, bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH i još uvijek trenutni ministar finansija, nakon što bude imenovano novo Vijeće ministara nastavit će političku karijeru u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH gdje je izabran kao kandidat SNSD-a.

Bariša Čolak, za koga se govorilo da će ponovo biti imenovan ministrom pravde, naredne četiri godine provest će u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Čolak je trenutno predsjedavajući ovog doma.

U Dom naroda će i Sredoje Nović. On je, kao kadar SNSD-a izabran za šefa Kluba srpskog naroda.

Zekerijah Osmić će se, najvjerovatnije, vratiti na funkciju sa koje je 2012. i došao na mjesto ministra odbrane, a to je funkcija šefa Odjeljenja za javni registar u Vladi Brčko distrikta. No, zahvaljujući prilično dobro obavljenom poslu u Ministarstvu odbrane, za Osmića se spominje i mogućnost da bude imenovan na neku od ambasadorskih funkcija ili barem funkciju vojnog atašea u nekoj od ambasada BiH. Osmić je napredovao i u stranačkoj hijerarhiji pa je tako na nedavnom kongresu SDP-a izabran za potpredsjednika stranke.

Jedine dvije nepoznanice iz trenutnog saziva Vijeća ministara BiH su dva Damira. Damir Hadžić, ministar prometa i komunikacija, nije izabran u Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, niti je na Kongresu SDP-a izabran u Predsjedništvo stranke. Navodno će Hadžić zasjesti na čelo jednog privatnog koncerna koji u svom sastavu ima polikliniku i osiguravajuće društvo.

Najmanje informacija ima o Damir Ljubiću. Nakon što je napustio HDZ 1990 prije nekoliko mjeseci, Ljubić nije našao novo političko utočište.

I ministri iz Vlade Federacije BiH nemaju razloga za brigu. Nermin Nikšić, Enver Bijedić, Zukan Helez, Damir Mašić i Salmir Kaplan će ministarske fotelje zamijeniti onim u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Predrag Kurteš već je imenovan za ministra unutrašnjih poslova KS, a Rusmir Mesihović je funkciju ministra zdravstva Federacije BiH zamijenio direktorskom funkcijom na Kliničkom centru Koševo.

Već se snašao i Vjekoslav Čamber, ministar rada i socijalne politike. U januaru je podnio ostavku na ministarsku poziciju, a potom je imenovan za direktora Ureda Vlade FBiH za evropske integracije.

Adil Osmanović, koji je na izborima izabran i za delegata u Narodnoj skupštini RS-a, nakon ministrovanja u Vladi Federacije BiH sljedeće četiri godine provest će na čelu Ministarstva za civilne poslove BiH.

Trenutno nije poznato šta će bit sa Miloradom Bahiljem, Jerkom Ivankovićem-Lijanovićem, Brankom Đurić, Sanjinom Halimovićem, Zoranom Mikulićem i Desnicom Radivojevićem.