BiH
14

Dunović: Zadovoljan sam odlukom Ustavnog suda FBiH, ovo je moralna satisfakcija

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Potpredsjednik FBiH Milan Dunović zadovoljan je odlukom Ustavnog suda FBiH kojom je osporena uredba Vlade FBiH o imenovanju upravljačkih struktura u javnim preduzećima, te ističe kako će se i ubuduće boriti za zakonito donošenje odluka u Vladi FBiH.

Samo dan nakon usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH na Domu naroda, Ustavni sud FBiH, po navodima medija, donio je odluku kojom je Uredba o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH proglašena neustavnom. Ustavni sudi FBiH danas je ovu informaciju zvanično i potvrdio.

"Lično ću podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti kada god uvidim da je Vlada FBiH prekršila Ustav FBiH donošenjem nekog zakona, a što je u skladu sa mojim ustavnim ovlaštenjima i moja moralna obaveza u cilju zaštite građana Federacije BiH. U ovom trenutku odluka Ustavnog suda FBiH suštinski, nažalost, ništa ne mijenja jer su imenovanja u javnim preduzećima davno izvršena. Međutim, ova presuda predstavlja moralnu satisfakciju i dokaz da je Zahtjeva za ocjenu ustavnosti koji sam podnio bio osnovan, a i to da je Demokratska fronta, kao neko ko je ukazivao na netransparetan i nezakonit rad Vlade FBiH, bila upravu sve vrijeme. I ubuduće ću se nastaviti zalagati za zakonit i transparentan rad svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini", istakao je potpredsjednik F BiH Milan Dunović.