BiH
24

Dunović uputio apelaciju za ocjenu ustavnosti postojećeg Zakona o stečaju FBiH

Piše: F. M.
(Foto: Klix.ba)
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), Milan Dunović bio je danas u radnoj posjeti Sindikatu solidarnosti u Tuzli, gdje se razgovaralo o postojećem Zakonu o stečaju FBiH, na čije nedostatke radnici okupljeni oko Sindikata solidarnosti ukazuju već duži period.

Dunović je danas u Tuzli najavio da će uputiti apelaciju za ocjenu ustavnosti postojećeg Zakona o stečaju FBiH.

"Moja ustavna obaveza je da štitim građane i pokrećem apelacije kada se radi o zakonima koji su doneseni na federalnom nivou, a koji su protuustavni", izjavio je potpredsjednik FBiH Milan Dunović.

Navodi da su Ustavna prava definisana, a jedno od prava je, kako kaže, pravo na rad i pravo na imovinu.

Naglašava da postoje određeni članovi Zakona o stečaju koji definišu da se radnicima u preduzećima koja su u stečaju uplaćuje osam minimalnih plata, a kako je ocijenio to je protivno Ustavu, jer ugovorom definisane plate nisu minimalne plate i ne treba ih ograničavati na osam mjeseci. To je osnovni razlog, kako ističe, zbog kojeg pokreće apelaciju u smislu ocjene ustavnosti nevedenog Zakona.

"Radnici su ti koji su BiH vodili naprijed, većina građana potječe iz radničkih porodica, ne smije se osporavati ono što svakom građaninu u BiH treba da je zagarantovano, a to je pravo na rad", poručio je Dunović.

Postojeći Zakon o stečaju je stvorio pretpostavke za iskorištavanje radne snage, smatra Zlatan Begić, profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Tuzli.

Begić navodi da jedna firma godinama posluje tako da ljudi rade i proizvode, pri čemu poslodavac ne uplaćuje ni plaće ni doprinose, te taj novac ulaže u privatnu imovinu držeći radnike u povlaštenom položaju.

Država otvaranjem stečajnog postupka može preduprijediti nezakonito bogaćenje, no Zakonom je stvorila pretpostavku da se nečiji rad iskorištava, a da mu se pri tome ne mora platiti. Dodaje da je Zakonom stvorena mogućnost da se vlasnik ili onaj koji upravlja firmom godinama bogati.

Zakon o stečaju je neustavan, ocijenio je Begić, jer, kako navodi, stvara pretpostavke za iskorištavanje radne snage.

Prema podacima Udruženja stečajnih upravnika BiH, u posljednjih deset godina oko 1.500 firmi je već otišlo u stečaj istakao je Begić, i dodao da trenutno blizu 30.000 firmi u BiH ispunjava uslove za stečaj.