Reakcija na presudu
19

Dunović: Onemogućeno miješanje zakonodavne vlasti u sudsku nezavisnost

FENA
Milan Dunović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milan Dunović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ustavni sud Federacije BiH donio je presudu po zahtjevu potpredsjednika Federacije BiH Milana Dunovića za preispitivanje ustavnosti odredbi Zakona o plaćama i drugim naknadama sudija i tužilaca FBiH, a kojom je utvrđeno da član 2. tačka 1. alineje i,j i k) Zakona o plaćama i drugim naknadama sudija i tužilaca u FBiH nije u skladu s Ustavom Federacije BiH.

"Potpredsjednik Dunović je i ranije isticao, što je i bio povod za pokretanje Zahtjeva za ocjenu ustavnosti, da smatra da Ustavnom sudu Federacije treba dati autonomiju u raspolaganju budžetskim novcem shodno njegovim potrebama, što bi mu u sadašnjim bosanskohercegovačkim uslovima donijelo potpunu nezavisnost od zakonodavne vlasti. Drugim riječima, današnji odnos zakonodavne i sudske vlasti u Bosni i Hercegovini zahtijeva veću autonomiju ustavnog sudstva", saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika Dunovića.

"Tu se ne misli samo na plate već i na druge potrebe Suda, kao što je angažovanje stručnih saradnika i sve druge potrebe Suda koje su neophodne za samostalno i nezavisno funkcionisanje. Finansijska samostalnost nije bezuslovna", ističe potpredsjednik Dunović, budući da postoje mehanizmi kontrole.

On navodi da ovo nije puka priča o platama sudija i zaposlenika Suda, već je suština u željenoj nezavisnosti institucije kakva je Ustavni sud.

"Nakon ove presude može se vidjeti da je u prethodnom periodu postojala težnja zakonodavne vlasti da onemogući nezavisnost sudske vlasti u financijskom smislu, što je moglo dovesti i do narušavanje opšte nezavisnosti. Smatram da su ovakvom presudom, konačno, otklonjene sve mogućnosti miješanja ingerencija zakonodavne vlasti na Ustavom zagarantovanu demokratičnost i sudsku nezavisnost", precizira Dunović, saopćeno je iz njegovog kabineta.