Deficit od sedam milijardi KM
0

Duljko Hasić: Bez vizije razvoja naredna godina još gora

SRNA
Duljko Hasić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Duljko Hasić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
"Spoljnotrgovinski deficit od sedam milijardi KM, više od 550.000 nezaposlenih, najveći poslijeratni pad stranih investicija, izražena siva ekonomija i korupcija faktori su koji su 2012. godinu učinili izgubljenom, a koji će, ukoliko ne bude donesena jasna vizija razvoja BiH, sljedeću godinu učiniti još gorom", smatra ekonomski analitičar Duljko Hasić.

Hasić ističe da je godina na izmaku bila izuzetno teška za privredu, ali i za građane, kojih 48 posto živi na granici siromaštva, a 20 posto preživljava zahvaljujuži jednom obroku dnevno u javnim kuhinjama.

"Ključni razlog za sve to je što domaće vlasti nisu učinile ništa na stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta niti su iskreno ušle u strukturalne reforme, svojom inertnošću dozvolile su da poslovno okruženje ne bude po mjeri domaćih proizvođača, a širom su otvorile tržište stranim proizvodima“, rekao je Hasić.

On je upozorio da će naredna godina biti još gora ukoliko ne bude napravljena jasna vizija razvoja, a to se, prije svega, ogleda u povećanju proizvodnje, prvenstveno hrane, energije, te gradnje putne infrastrukture, što će podstaći zapošljavanje, te ubrzan rast privrede.

"Jedina pozitivna vijest za 2012. godinu jeste u činjenici da je dosta uloženo u putnu infrastrukturu, što je dovelo do povećanja zapošljavanja domaćih građevinskih firmi“, istakao je Hasić.

Prema njegovom mišljenju, vlasti bi trebalo ozbiljno da porade na tome kako bi stvorile pretpostavku za otpočinjanje investicionog ciklusa, jer će time početi veće zapošljavanje, uz uslov da bude zadržana domaća stručna snaga, jer će propast biti još veća ako se dozvoli da se domaći "mozgovi“ odliju u strane zemlje.