BiH
245

Duh Asiza u Zenici: Mir i razumijevanje drugih religija može donijeti napredak

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U crkvi Svetog Ilije u Zenici večeras je održana centralna manifestacija 4. "Duha Asiza u Zenici" čime je ujedno obilježena i peta godišnjica od osnivanja Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici koji je ponosni organizator manifestacije koja razbija granice između religija u Bosni i Hercegovini.

Mladi širom Bosne i Hercegovine proteklih dana boravili su u Zenici gdje su kroz brojne radionice i posjete vjerskim objektima upoznali religije koje godinama žive i razvijaju se u Zenici. Više o tome je kazao rukovoditelj ureda mladih pri OMS-u Zenica Milan Đukić.

"Mi smo tri dana imali mlade iz bh. gradova i nekako smo kroz naše radionice pokušali da im prezentujemo multikulturalnu Zenicu. Zaista, cilj nam je bio da plamen mira i ljubavi prenesu u svoje gradove te da znaju da kako krojimo sadašnjost da će nam takva biti i budućnost", kazao je Đukić.

Predsjedavajući Odbora za međureligijsku saradnju, Jakub ef. Salkica, kazao je kako večerašnji događaj ima za cilj da svi žive u toleranciji i zajedništvu te da se kroji bolja budućnost.

"Ovaj događaj koji organiziramo zajedno ima za cilj da svi u duhu tolerancije i zajedništva živimo u ovim prostorima i da na koncu budućnost nam bude mnogo bolja. Po prvi put večeras će biti dodijeljena i Povelja mira don Tomi Mlakiću koji je dao veliki doprinos u međureligijskom dijalogu", izjavio je Salkica.

Fra Zdravko Anđić je dodao da večeras žele pokazati svima da mir, pravednost i istina nema alternative te da to jedino može pomoći čovjeku da izađe iz sivila te da se zbog toga kontinuirano mora raditi na promociji mira i zajedništva.

"Povelja mira" pripala je laureatu povodom ovog značajnog jubileja don Tomislavu Mlakiću, predstojniku Katehetskog Ureda Vrhbosanske nadbiksupije.

"Ovo je lijepo priznanje, a Odbor za međureligijsku saradnju me na neki način nakon 20 godina vraća u Zenicu. Ovo nije priznanje samo meni i odgovornost, već malom timu sanjara koji vjeruje da međureligijski dijalog nije utopija već stvarni način ka pomirenju u Bosni i Hercegovini. Mladi mogu mnogo uraditi, ako će svakodnevno činiti male korake. Najvažniji je proces praštanja i pomirenja u Bosni i Hercegovini", kazao je Mlakić.

Večerašnji program u crkvi Svetog Ilije u Zenici uveličali su: Hor Pravoslavne Bogoslovije "Sveti Petar Dabrobosanski", Katedralni mješoviti zbor "Josip Štadler", Hor Medžlisa Islamske Zajednice Sarajevo, Vokalni ansambl Jevrejske zajednice u BiH, muzička skupina "Novo Nebo", te mladi iz bh. gradova koji su govorili osvojim iskustvima prilikom učešća na ovogodišnjem "Duhu Asiza u Zenici".