Kultura
0

Različitost vjerovanja je bogatstvo koje može dovesti do trajnog mira

Piše: E. A.
Mladi iz Ustikoline i Foče, članovi Međureligijskog vijeća BiH, posjetili su Carevu džamiju i Crkvu Svetog Nikole u Foči. Mnogi od njih prvi put su zakoračili u crkvu ili džamiju, a utisci su pozitivni prema ocjenama učesnika, ali i organizatora Dana otvorenih vrata koji je održan u okviru projekta PRO – Budućnost Američke agencije za međunarodni razvoj i saradnju.

Asistentica na projektu Jelena Škrba ističe kako je riječ o aktivnostima koje za cilj imaju da mladi vide mnoge vjerske objekte u BiH i saznaju nešto o njima.

"Bitno je da su uspostavili dijalog i da će se samo na taj način približiti jedni drugima, a sve s ciljem izgradnje trajnog mira i uvažavanja drugog i drugačijeg", kazala je Škrba.

Obilazeći vjerske objekte tako su imali priliku prepoznati, ali i čuti o zajedničkim elementima religija u BiH, razvijati toleranciju i poštivanje drugih i drugačijih, što doprinosi razbijanju predrasuda, ali prvenstveno znači približavanje jednih drugima bez obzira na razlike.

"Dan otvorenih vrata različitih vjerskih objekta je idealna prilika da mladi imaju mogućnost prvenstveno upoznati se, međusobno razgovarati, ali razgovarati i sa vjerskim službenicima, što će ih navesti da razbiju predrasude o različitostima kao nečemu što je negativno, a upravo ta različitost vjerovanja i 'življenje vjere' je bogatstvo BiH koje može dovesti do izgradnje trajnog mira", dodaje Škrba.

U Foči je održana i radionica članova Međureligijskog vijeća BiH na kojoj se uglavnom govorilo o načinu izgradnje trajnog mira u BiH, odnosno uspostavljanju međusobnog dijaloga.

PRO-Budućnost nastavlja svoje aktivnosti kroz nove "Dane otvorenih vrata", Javne tribine "Moj doprinos trajnom miru" i javne govore studenata o temi "Vjera i oprost" na novih 12 lokacija u šest narednih mjeseci i sa novim učesnicima koji će biti spremni graditi povjerenje, razumijevanje i odgovornu budućnost. Planirana je i realizacija projekata Javnog poziva za dodjelu novčanih sredstava za crkve i vjerske zajednice.