Uskratio doprinose
6

Dugovanja radnicima: Potvrđena optužnica protiv bivšeg direktora Feroelektra

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivšeg direktora firme Feroelektro Amela Balte zbog krivičnog djela zloupotrebe ovlasti u privrednom poslovanju.
Prema navodima iz optužnice, Amela Baltu se tereti da je od početka 2012. do septembra 2013. godine uskratio plaćanje poreza, doprinosa i drugih fiskalnih obaveza radnicima firme i to u iznosu od 286.670,75 KM.

U isto vrijeme znatno više novca odobravao je za dugoročne kredite, kratkoročne pozajmice, avanse te druge obaveze suprotno Zakonu o finansijskom poslovanju, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Balta je na poziciji v. d. direktora često ljutio radnike koji su bili očajni zbog neuplaćenog staža i plaća. U 2011. godini zabranio je ulaz u zgradu u Titovoj ulici u Sarajevu svim radnicima Feroelektra koji su radili van ove poslovnice. U ovu svrhu angažovao je zaštitare i policiju.

Agonija radnika ovog preduzeća traje godinama. Radnici su godinama tražili raskid kupoprodajnog ugovora sa Stanić investom, štrajkovali glađu i na mnoge druge načine pokušavali ostvariti svoja prava.