BiH
33

Dugogodišnja žrtva Ilije Jurišića može pomoći u pronalasku krivaca za "Tuzlansku kolonu"

Piše: A. K.
Ilija Jurišić (Foto: Klix.ba)
"Ljudi po prirodi žele vjerovati u pravdu i istinu, a u petak, 4. marta je pobijedila pravda za Iliju Jurišića", riječi su upućene javnosti sa današnje press konferencije koja je upriličena u povodu pravosnažnog oslobađanja Ilije Jurišića optužbe za ratni zločin u slučaju "Tuzlanska kolona".

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović istakao je da je ovakvom odlukom Apelacijskog suda u Beogradu konačno ispravljena dugogodišnja nepravda.

"Ovo je veliki korak ka pomirenju i vraćanju povjerenja dviju država. Želim zahvaliti Iliji Jurišiću koji je pretrpio tešku duševnu bol i njegova žrtva koristi svim propagandno prozivanim nevinim ljudima u vezi sa 15. majem. Također, koristi i porodicama poginulih obje strane, jer je i njima najvažnija istina. U predmetu Ilije Jurišića veliki je broj dokaza vezanih za istinu o ovom datumu", naglasio je Imamović.

Saučešće porodicama stradalih

Prvi čovjek Tuzle izrazio je saučešće porodicama smrtno stradalih u "Tuzlanskoj koloni".

"Svaka majka jednako žali, svako dijete koje je moralo odrastati bez oca jednako pati. Svako svog brata jednako voli i jedina pomoć porodicama jeste istina", naglasio je Imamović koji se prilikom susreta sa predstavnicima medija posebno zahvalio svima koji su proteklih godina dali nesebičnu podršku u borbi za istinom.

Jurišić, koji zasigurno slovi za ponos rodnog grada, kazao je da je rečenica o oslobađanju proizvela vrhunac radosti i oduševljenja.

Kako kaže, iako nikad nije sumnjao u sebe, doživio je ono u što je cijeli život vjerovao, a to je da je istina najbolji alat u odbrani nevinosti. Ističe i da su mu sve vrijeme sugrađani davali ogroman vjetar leđa.

"To je bio za mene dug, trnovit i dosta težak put, ali kada se dođe do cilj onda sve ostaje iza leđa. Moram reći da ne bi živ dočekao ovaj trenutak da nije bilo podrške svih. Zahvaljujem se i Apelacijskom sudu u Beogradu koji je krajnje profesionalno, nepristrasno i nepolitizirano ispravio greške nižeg stepena sudstva. Do jutra bih se mogao zahvaljivati svima onima koji su vjerovali u mene", kazao je Jurišić.

Traženje odštete od Srbije

Inače, ovaj nekadašnji pripadnik policije BiH ima pravo tražiti odštetu od Srbije zbog tri i po godine koje je neosnovano proveo u pritvoru.

Na upit da li će ostvariti ovo pravo, Jurišić kaže da o tome trenutno uopšte ne razmišlja.

U dugogodišnju borbu za pravdu bio je uključen i predsjednik Fondacije "Istina, pravda, pomirenje" (IPP) Sinan Alić. On ističe da će IPP nastaviti da radi na razotkrivanju kompletne istine kada je u pitanju slučaj "Tuzlanska kolona".

"Svaka majka, sestra, brat, sin žale za svojim najmilijim, bez obzira na kojoj strani tog nesretnog datuma bili. Fondacija je podnijela krivičnu prijavu prije osam godina, dopunila je dokumentima koje smo dobili u Beogradu. Sad je na pravosudnim organima da to dovedu do kraja i da se pruži satisfakcija svim žrtvama", naglasio je Alić.

On smatra i da će se da će se vrlo brzo početi odmotavati klupko kada su u pitanju odgovorni za pomenuti slučaj.