BiH
26

Advokat Đorđe Dozet stigao u Tuzlu: Iliji Jurišiću ću predložiti da traži odštetu od Srbije

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović danas je upriličio prijem za advokata Ilije Jurišića Đorđa Dozeta.

Kako je istaknuto tokom susreta, za vrijeme sudske borbe koja je vođena u optužbi za slučaj "Tuzlanska kolona" Dozet je na profesionalan način pokazao moć ubjeđivanja, ali i nevjerovatnu višegodišnju upornost čime je u konačnici ponio titulu heroja odbrane Ilije Jurišića.

"Velika čast i zadovoljstvo mi je što se u ime svih građana imam priliku zahvaliti heroju odbrane Ilije Jurišića. Mene lično, kao pravnika, Dozet je zadivio svojim radom kojim nam je na kraju omogućio pobjedu pravde i istine za Iliju Jurišića", kazao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Osvrnuvši se na protekle godine Dozet je kazao da je najteže braniti nevinost, odnosno druge ubijediti da neko nije kriv, u ovom slučaju Tuzlak Ilija Jurišić.

"Iz advokatske pozicije je najlakše braniti onoga ko je kriv. Sva naša ubjeđenja su išla do granica interesa Jurišića u krivičnom postupku. Sada ne mogu otkrivati šta smo sve radili u svrhu odbrane, ali sve zahtjeve koje smo imali prema Gradu Tuzla smo i dobili. Pored Fondacije Istina, pravda, pomirenje i gradonačelnika Tuzle kao osobe, veliku pomoć smo imali i od odsjeka krivične odbrane iz Sarajeva“, istakao je Dozet.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Inače, Jurišić ima pravo tražiti odštetu od Srbije zbog tri i po godine koje je neosnovano proveo u pritvoru.

Dozet sa Jurišićem o ovome još uvijek nije razgovarao.

"Sva prava koja Ilija Jurišić ima po propisima Republike Srbije i po međunarodnim propisima ja ću mu predložiti da budu iskorištena. Na njemu je da odluči da li će to da koristi ili ne. Za sada o tome uopšte nismo pričali", dodao je Dozet.

Podsjetimo, Apelacijski sud u Beogradu 4. marta ove godine pravosnažno je oslobodio pripadnika policije BiH Iliju Jurišića optužbe za ratni zločin, jer nije bilo dokaza da je naredio napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine.