BiH
1

Duga rasprava o Zavodu zdravstvenog osiguranja KS

FENA
Tri tačke dnevnog reda današnje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo koje se tiču Zavoda zdravstvenog osiguranja vanbudžetske kantonalne institucije koja posluje s više od 330 miliona KM godišnje proizvela je dužu raspravu među zastupnicima.

Kako je na početku pojasnio ministar zdravstva Eldan Lokmić da je ove odluke potrebno usvojiti nakon što su prihodi veći od planiranih te da će se rasporediti na kapitalna ulaganja.

Izmjenama i dopunama planirana su dodatna sredstva za kapitalna ulaganja u 2012. i 2013.godini. U 2012.godini planirana su sredstva u iznosu od 35.460.979 KM, što je za 20.460.979 KM više u odnosu na plan, a u 2013.godini planirana su sredstva u iznosu od 25.000.000 KM, što je u odnosu na plan više za 10 miliona KM.

Realizacija planiranih sredstava za kapitalne projekte izvršit će se u skladu s dinamikom priliva sredstava zdravstvenog osiguranja i odredbama Zakona o javnim nabavkama.

Zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Naser Nabil ponovo je upozorio na finansijska izdvajanja za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu iz ovog Zavoda iako KS nije jedini osnivač Centra nego su to Federacija BiH i četiri kantona.

Također, zastupnik Socijaldemokratske unije (SDU) BiH Mujo Hošić upozorio je da su previranja u ovom Centru dovela do gubitka najvećeg blaga tog centra a to su ljudski resursi i "možete sada radiologu dati 50.000 KM platu njega nema".

Ministar Lokmić ipak je naglasio da bez obzira na pravnu kontrukciju Kliničkog centra uvijek će Kantona Sarajevo biti najodgovorniji, a imat će i najveći interes da dobro funkcionira prvenstveno zbog svojih građana.

Najavio je da bi do kraja aprila 2013. godine trebao biti usvojen i zakon o Zavodu zdravstvenog osiguranja.

Segmedina Srna-Bajramović, zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, kazala je u svom izlaganju da je Vlada Federacije BiH u parlamentarnu proceduru uputila novi statut Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu te da je u proceduri donošenja statuta u drugim kantonima koji su osnovači KCUS-a.

Zastunici su nakon duge rasprave usvojili Odluku o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za period od 1. januara do 31. marta 2013. godine, Odluku o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2012. godinu te Odluku o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Plana kapitalnih ulaganja Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo u javnim zdravstvenim ustanovama za period 2011.-2013. godina.

Usvojena je i Odluka o davanju garancije u ime KJKP "Sarajevogas" d.o.o. Sarajevo u visini razlike fakturisanog i plaćenog iznosa mjesečne potrošnje prema BH Gasu d.o.o. Sarajevo koja će omogućiti uredno snabdijevanje gasom kao i Odluka o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo.