BiH
0

Zavod zdravstvenog osiguranja KS refundira dio troškova liječenja u inostranstvu

FENA
Sve je više humanitarnih akcija u kojima se prikupljaju sredstva u Bosni i Hercegovini za liječenje u inostranstvu, jer se neka oboljenja ne mogu liječiti u našoj državi. Bukvalno od humanitarne akcije zavisi hoće li neko od bolesnih preživjeti ili se izliječiti i da li će se prikupiti potrebna sredstva.

Pri Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZOKS) formirana je Komisija za pomoć za liječenje u inostranstvu, ali samo za osigurane osobe Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

O tome smo razgovarali sa prof. dr. Farisom Gavrankapetanovićem direktorom ZZOKS, koji je potvrdio da sve osigurane osobe koje su imale potrebu liječenja u inostranstvu mogu podnijeti zahtjeve Komisiji za pomoć, nakon završenog liječenja, ako je u pitanju oboljenje koje se ne može liječiti u Federaciji BiH.

"Uz zahtjev za pomoć za liječenje u inostranstvu osigurane osobe trebaju dostaviti otpusno pismo i potvrdu sa klinike o nemogućnosti liječenja u BiH uz potpis šefa klinike i dva ljekara", pojašnjava Gavrankapetanović.

Pomenuta Komisija može odobriti pomoć za liječenje u inostranstvu najviše do 10 hiljada KM.

U novom sazivu Komisija za pomoć za liječenje u inostranstvu počela je sa radom 29. oktobra 2012. godine. Gavrankapetanović dodaje da su održane dvije sjednice i riješeni svi zaostali zahtjevi građana i uskoro će im pomoć biti isplaćena.

"Od januara do septembra 2012. godine, osiguranicima ZZOKS isplaćeno je 379.062 KM za troškove liječenja u inostranstvu. U cilju osiguranja sredstava federalne solidarnosti u Fond solidarnosti Federacije BiH izdvaja se devet posto sredstava od ukupnih prihoda ostvarenih po osnovu doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje", rekao je Gavrankapetanović.

Tim sredstvima se preko Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH obezbjeđuje ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu prema sadržaju odluke o utvrđivanju prioritetnih programa zdravstvene zaštite od interesa za Federaciju BiH.

To se odnosi na najsloženije oblike zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti i obimom koji je utvrđen ovim programom, a pružat će se osiguranim osobama u zdravstvenim ustanovama na teritoriji FBiH s kojima je Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH zaključio ugovore.

Odnosno, u zdravstvenim ustanovama u inostranstvu za oboljenja koja se ne mogu uspješno liječiti u FBiH, a za koje je odlukom predviđena mogućnost upućivanja na liječenje u inostranstvo.

Da bi što manje ljudi išlo na liječenje u inostranstvo, dodaje Gavrankapetanović, izvršena su značajna kapitalna ulaganja u zdravstvene kapacitete iz sredstava ZZOKS.

Završeni su objekti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Pedijatrijska i Ginekološka klinika i Kardiohirurgija. U okviru cjelovite nabavke medicinske opreme za potrebe Centralnog medicinskog bloka stigla je najsavremenija oprema za deset operacionih sala, intezivnu njegu i recovery room.

Nabavljen je PET/CT skener koji omogućava veliki napredak u dijagnostici, slikovnoj i funkcionalnoj tehnologiji, u otkrivanju oboljenja kod pacijenata.

Ova oprema bila je prijeko potrebna, jer postoji najveći broj zahtjeva građana za refundaciju nastalih troškova za liječenje u inostranstvu, ističe Gavrankapetanović.

Također je implementiran i softver na Klinici za radiologiju i to je omogućilo da se u KCUS-u primjenjuje najsavremenija tehnologija PCS, što znači da će se snimci moći razmjenjivati sa zdravstvenim centrima u inostranstvu.

I Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" dobila je savremeni operacioni blok. Unapređena je i fizikalna terapija i opremljena kotlovnica.

Zavod zdravstvenog osiguranja KS svake godine finansijskim planom izdvaja određena sredstva za stručno usavršavanje zdravstvenih radnika i to je još jedan doprinos da se sve više osiguranika liječi u zemlji, a što manje u inostranstvu, zaključuje Gavrankapetanović.