{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Držimo se one narodne 'tiha voda brijeg roni'"

F
18.4.2011. u 08:45
0
72
"Držimo se one narodne 'tiha voda brijeg roni'"
0
"Držimo se one narodne 'tiha voda brijeg roni'"
Milorad Dodik
Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je odluka Narodne skupštine RS-a da raspiše referendum pokušaj odbrane Daytona i kako vjeruje da će na kraju pravo pobijediti silu.
Na referendumu će se građani izjasniti da li prihvataju zakone koje su nametnuli visoki predstavnici, a posebno zakon kojim su uspostavljeni Sud i Tužilaštvo BiH.

"Siguran sam da ćemo dobiti podršku naroda. Onima koji zbog ove činjenice pričaju da referendum nije ni trebalo raspisivati, poručujem da je nama u ovoj bici neophodno da imamo i zvanično izraženu volju naroda. Referendum će ubuduće biti nezaobilazna politička činjenica u RS-u", rekao je predsjednik RS-a u intervjuu beogradskoj Politici od ponedjeljka, prenosi Tanjug.

Dodik je izrazio spremnost da se poslije referenduma razgovara o Sudu i Tužilaštvu BiH. "Odlučni smo da odbranimo Dejtonski sporazum, mada u njemu ima i odredbi koje nisu povoljne za RS. Mi, ipak, poštujemo Dayton i ne želimo da prihvatimo tumačenja koja se daju kroz formu 'duha Daytona'", istakao je Dodik.

Naglasivši kako vjeruje da će na kraju pravo pobijediti silu, Dodik je poručio: "Mi ne tražimo ništa više od onoga što nam po Daytonu pripada."

"Nismo ljubitelji BiH, ali smo je prihvatili u dejtonskom okviru. Mi ne prihvatamo BiH onakvu kakvu nameću visoki predstavnici. Ne činimo ništa čime bismo ugrozili dejtonski kapacitet BiH i njen teritorijalni integritet. Ali ne prihvatamo BiH koju neko drugi kreira mimo Daytona", istakao je Dodik i dodao da je ovo ključni momenat da se stavi tačka na takvu praksu.

"Do sada su zbog takvih pokušaja najčešće osuđivani političari, a sada je vrijeme da se izjasni narod. Imamo legalno i legitimno pravo da raspišemo referendum. Suština referendumskog pitanja je: da li ste za Dejtonski sporazum ili za zakone koje nameću visoki predstavnici", podsjetio je Dodik.

"Mi ćemo održati referendum i imat ćemo odluku naroda. Mi se držimo one narodne 'tiha voda brijeg roni'. Da li će kasnije uslijediti i neki drugi referendum, pa i onaj o statusu RS-a, više zavisi od buduće prakse međunarodne zajednice nego od nas. Da ponovim - mogući referendum o statusu RS-a bit će naš odgovor na bilo čiji pokušaj da mimo volje srpskog naroda ukine RS", zaključio je Dodik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: