{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Idemo na referendum i vodimo dijalog s EU"

F
12.5.2011. u 15:57
0
95
"Idemo na referendum i vodimo dijalog s EU"
0
"Idemo na referendum i vodimo dijalog s EU"
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas u Foči da će vlast RS-a, ako u dijalogu s EU dobije garancije da će njene primjedbe na rad Tužilaštva i Suda BiH sadržane u četiri pitanja, biti adekvatno tretirane i realizirane, o tome upoznati Narodnu skupštinu RS-a koja bi trebalo da donese odgovarajuću odluku.
On je u izjavi novinarima kazao da u ovom trenutku, RS ide na referendum i također vodi dijalog s predstavnicima evropske zajednice, koji se protive tom potezu.

“Ako dobijemo garancije od EU da su ova pitanja adekvatno tretirana i da će biti realizirana, mi smo uspjeli zato što je to zahtjev i poslije referenduma. U ovom trenutku mi idemo na referendum i vodimo dijalog s EU”, naveo je Dodik, koji se danas u Foči sastao s patrijarhom srpskim Irinejem.

Entitetski predsjednik smatra da će, ukoliko se ne postigne određeni napredak, biti interesantno vidjeti kako će Evropa “opravdati to da sankcioniše ono što ona sama baštini kao svoje najveće vrijednosti”.

Ponovio je da vlasti RS-a insistiraju na četiri pitanja kada je u pitanju rad državnog pravosuđa, te da, ukoliko dobiju garancije da su odgovori na ta pitanja valjani, "vratiti se u Skupštinu i o tome upoznati poslanike koji bi trebalo da donesu adekvatnu odluku”.

Tvrdi i da se “prvi put pojavljuje situacija u kojoj demokratski svijet pokušava da sankcionira one koji su željeli da ojačaju kao način demokratije instituciju referenduma, koji se od ‘antičkih vremena’ smatra najvišim oblikom izražavanja te demokratije”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: