Ugrožena ljudska prava
930

Državni službenici održali proteste ispred Parlamenta BiH: Naše plate već 10 godina nisu povećane

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH organizovao je danas na Trgu BiH protest zbog neusvajanja budžeta Bosne i Hercegovine i nepotpisivanja kolektivnog ugovora što je, kako navode, direktno ugrozilo egzistenciju zaposlenih.

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH Salih Karčić je naglasio kako je ovo drugi protest koji radnici u državnim institucijama održavaju te je najavio kako će organizovati proteste i u budućnosti sve dok se situacija ne poboljša.

"Javnost mora znati u kakvoj se situaciji mi nalazimo. Osnovni razlog za proteste je problem nepotpisivanja kolektivnog ugovora. Mi smo prije dvije godine dostavili Vijeću ministara kolektivni ugovor, ali se niko nije očitovao o tome niti su nas pozvali na razgovor. Mi uopće nemamo komunikaciju s našim poslodavcem", rekao je Karčić.

Ističe kako je BiH jedina država koja nema potpisan kolektivni ugovor sa zaposlenicima državnih institucija.

"Mi smo jedina država koja nema potpisan kolektivni ugovor sa zaposlenima u institucijama države. Da imamo kolektivni ugovor, ne bi se pričalo o budžetu, jer bi bili obavezni da ga usvoje. Nažalost, situacija u državi je takva da rade šta hoće i da za to ne odgovaraju", naglašava on.

Predsjednik sindikata Salih Karčić (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednik sindikata Salih Karčić (Foto: T. S./Klix.ba)

Drugi razlog za organizaciju protesta jeste diskriminirajuća osnovica za obračun plate koja iznosi 475 KM.

"Mi već 10 godina nemamo nikakvog povećanja plata. Na nivou entiteta su se plate povećale i u ovih 10 godina se napravila velika razlika između države i entiteta. Zahvaljujući tome, dovedeni smo u situaciju da su ugrožena naša ljudska prava, jer pojedini ne mogu preživjeti od plate. Naša higijeničarka ima 475 KM osnovnu platu, informatičari 760 KM. Država se urušava, jačaju se entiteti i to je proces koji traje. Mi nemamo izbora nego da tražimo pomoć od javnosti, novinara i da vidimo šta će se desiti", rekao je Salih Karčić.