BiH
0

Državni poslanici danas o RTV taksi i problemima korisnika kredita u "švicarcima"

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas bi trebao biti zahtjev poslanika Mirsada Mešića (SDP) za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Prva dozvola Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Javnom RTV servisu, koja propisuje da će u ime RTV servisa taksu ubirati telekom operateri u BiH, ističe 26. aprila, što bi ozbiljno moglo ugroziti održivost RTV sistema u BiH zbog čega je Mešić predložio izmjenu zakona i produženje tog roka do 26. oktobra.

Mešić je mišljenja da bi do tada Odbor Sistema trebao predložiti novi model naplate RTV takse koji bi bio razmatran i usvojen prije 26. oktobra.

Javni servisi u prošloj godini ostali su bez 2,9 miliona KM zbog neefikasnog načina prikupljanja RTV takse.

Na dnevnom redu je i Informacija Centralne banke (CBBiH) o problemima korisnika kredita ugovorenih s klauzulom o indeksiranju obaveze u švicarskim francima (CHF) i mjerama preduzetim za rješavanje ovih problema.

U informaciji stoji da CBBiH ne može poduzimati bilo kakve konkretne mjere prema bankama kada je u pitanju rješavanje tog problema, budući da nema zakonske nadležnosti u nadzoru poslovanja banaka i donošenja podzakonskih akata kojima se regulira njihov rad.

Rastom vrijednosti švicarskog franka stotine hiljada građana korisnika kredita vezanih za franak širom Evrope našlo se u vrlo teškoj situaciji iz koje traže izlaz. U BiH je registrirano 9.802 korisnika kredita u švicarskim francima, od toga 6.100 u Federaciji BiH i 3.702 u Republici Srpskoj.

Poslanici će danas biti upoznati i s činjenicom da Kolegij nije postigao saglasnost o Prijedlogu zakona izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH kojeg je predložio Denis Bećirović (SDP) te o Prijedlogu odluke o iznosu RTV takse koji je predložila Komisija za saobraćaj i komunikacije.

Na predloženom dnevnom redu su i Izvještaj o radu Agencije za poštanski saobraćaj BiH za 2014. godinu, Izvještaj o stanju ravnopravnosti spolova u BiH od 2012. do 2014. godine te Odluka Predsjedništva BiH o učešću grupe podoficira Oružanih snaga BiH u operaciji podrške miru Odlučna podrška u Islamskoj Republici Afganistan.