Tužilaštvo BiH
0

Državljani Srbije sporazumno priznali krivicu o krivotvorenju novca

FENA
Optuženi Zoran Janković, Anđelka Vasiljević i Gordana Mitrović, državljani Republike Srbije, sporazumno su priznali krivicu za počinjeno krivično djelo krivotvorenje novca.

Sporazum o priznanju krivice sa tužiocem iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH sklopili su optuženi: Zoran Janković, (1970) općina Koceljeva; Anđelka Vasiljević (1968) općina Šabac i Gordana Mitrović (1965) općina Šabac, svi optuženi su državljani Republike Srbije.

Optuženi, potpisivanjem sporazuma, u cijelosti priznaju izvršenje krivičnog djela koje im se stavlja na teret optužnicom Tužilaštva BiH od 26. jula ove godine, a koja je u cijelosti potvrđena od sudije za prethodno saslušanje Suda BiH dana 27. jula 2012. godine.

Tužilac i odbrana saglasni su da, na osnovu sporazuma, Sud BiH izrekne optuženima Zoranu Jankoviću, Anđelki Vasiljević i Gordani Mitrović kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, a koja se neće izvršiti ako osuđeni u vremenu od pet godina ne počine novo krivično djelo, kao i mjeru sigurnosti oduzimanja predmeta upotrijebljenih ili namijenjenih izvršenju krivičnog djela i koji su nastali izvršenjem krivičnog djela.

Također, sporazumom je definisano i da se predloži mjera protjerivanja s teritorija BiH u vremenskom rasponu od jedne do deset godina a koje vrijeme će odrediti Sud BiH cijeneći težinu i način izvršenja krivičnog djela te da tužilac, optuženi i njihovi branioci saglasno predlažu da se mjera pritvora ukine s danom donošenja odluke o protjerivanju.

Od optuženih će biti oduzeto i uništeno sedam komada krivotvorenih novčanica u apoenu od 100 KM, saopćilo je Tužilaštvo BiH.