Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv tri osobe zbog krivotvorenja novca

FENA
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv tri državljana Republike Srbije, koji se terete za krivotvorenje novca.

Optužnica je podignuta protiv Z.J. (1970), državljanina Republike Srbije i dvije ženske osobe, također državljanke Republike Srbije A.V.(1968) i G.M. (1965), a optuženi se nalaze u pritvoru od 20. jula ove godine.

Optuženi se terete da su se tokom jula 2012. godine dogovorili da na području Bosne i Hercegovine stavljaju u opticaj kritvotvorene novčanice konvertibilne marke, zvanične valute u Bosni i Hercegovini, u apoenima od 100 KM.

Optuženi su radi tog cilja sa područja Republike Srbije došli na područje Bosne i Hercegovine, odakle su sa sobom donijeli krivotvoreni novac, koji su pribavili na njima poznat način, i to najmanje osam novčanica u apoenima od 100 KM.

Kako se navodi u optužnici, 18.jula ove godine u jutarnjim satima, krivotvoreni novac su stavili u opticaj tako što je G.M. platila autobusku kartu krivotvorenom novčanicom.

Nakon što je G.M. otkrivena, radnici policije su identificirali počinioce i prilikom pretresa njihovih iznajmljenih stanova pronašli još sedam novčanica u apoenu od 100 KM, koje optuženi nisu uspjeli staviti u promet.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.