{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Društvo za geotehniku u BiH: Upute građanima o klizištima

F
27.5.2014. u 12:57
0
0
Društvo za geotehniku u BiH: Upute građanima o klizištima
0
Društvo za geotehniku u BiH: Upute građanima o klizištima
Društvo za geotehniku u Bosni i Hercegovini izdalo je uputstvo za građane BiH koji žive na područjima zahvaćenim klizištima u kojem je navedeno da ukoliko građani imaju kopani bunar i porast nivoa vode u bunaru, trebaju odmah crpiti vodu do dna i tako obarati nivo podzemne vode u okolini jer što je niži nivo vode u bunaru, to je veći depresioni lijevak i veća čvrstoća tla u okolini bunara.
"Površinske vode na padini treba odvesti što kraćim putem niz padinu. Poželjno je da se kanali pripreme prije padavina, a najbolji su od betonskih kanalica ili betonski kanali, ali mogu pomoći i zemljani kanali", rečeno je u uputstvu Društva za geotehniku BiH.

Također, kanale treba raditi tako da što više obuhvate slivno područje padine.

Najbolje je odvodne kanale postaviti u prodolinskim zonama reljefa, a ako je moguće, poželjno je površinske vode izvesti kanalima izvan potencijalne klizne površine.

Pukotine nastale klizanjem treba zapuniti glinovitim tlom, a nikako šljunkom ili pijeskom, i tako spriječiti infiltraciju vode u tlo.

Padine moraju biti uređene i kultivisane. Očišćene od šiblja i korova. Poželjne su padine uravnoteženog nagiba, bez erozionog dejstva. U slučaju erozije potrebno je postaviti drvene trupce okomito na bujični tok.

U uputstvu se navodi da su šume korisne jer u toku intenzivnih padavina, šume i šumska stelja prime veliku količinu vode i tako imaju ulogu amortizera i balansiraju sadržaj vode u tlu, zadržavaju vodu duže vrijeme do sušnog perioda i ne dozvoljavaju isušivanje tla i stvaranje pukotina isušivanja. Nakon sječe šume, treba pristupiti pošumljavanju.

Potporni zidovi trebaju imati drenažni sistem, a ako nemaju drenažni sistem, onda treba uraditi barbakane tj. otvore u zidu kroz koje će se voda procjeđivati.

Kuće koje se grade na padinama trebaju imati žlijebasti trotoar iznad kuće u nivou površine terena. Njegova uloga je da prihvati površinsku vodu iza kuće i odvede je dalje od objekta.

Septičke jame potrebno je isprazniti prije proljetnih kiša, a drenažne sisteme treba graditi samo uz preporuku stručnih osoba jer nepravilna izrada drenažnog sistema može napraviti veću štetu nego korist.

Važno je i zajednički regulirati odvodnju površinske vode, uređenim kanalima. Nije preporučeno uvođenje površinskih voda u kanalizacioni sistem osim u slučaju kad je kanalizacioni sistem dimenzionisan da primi površinske vode.

Također, poželjno je da se površinske vode, niz padinu, odvedu površinskim kanalima a ne podzemnim cjevovodom, stoji u uputstvu Društva za geotehniku u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: