{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Drastično smanjena optužnica protiv Ratka Mladića

S
18.11.2011. u 19:45
0
56
Drastično smanjena optužnica protiv Ratka Mladića
0
Drastično smanjena optužnica protiv Ratka Mladića
Ratko Mladić
Haško tužilaštvo, na prijedlog Vijeća tribunala, izvršilo je smanjenje broja zločina u odnosu na koje će izvoditi dokaze tokom suđenja Ratku Mladiću.
Tužilaštvo pri Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju istaklo je da će izvoditi dokaze u odnosu na 106 događaja – umjesto na prvobitnih 196 – čime bi se znatno smanjilo vrijeme potrebno za izvođenje dokaza.

“Tužilaštvo je cijenilo veći broj faktora u ovom procesu i izdvojilo je samo one zločine koje će, kada budu ocijenjeni, predstaviti patnju kroz koju su prošle žrtve, te koji pravilno predstavljaju vrijeme, lokacije i počinjene zločine, a koji će osigurati osuđujuću presudu”, navodi se u saopćenju Haškog tužilaštva.

Mladić, bivši načelnik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), tereti se optužnicom za zločine nad nesrpskim stanovništvom počinjene u 23 općine, ali je Haško tužilaštvo odabralo da će izvoditi dokaze samo u odnosu na 15 općina, tokom svog dokaznog postupka.

U odnosu na tačku optužnice kojom se Mladić tereti za kampanju granatiranja i snajperisanja civilnog stanovništva Sarajeva, Haško tužilaštvo odlučilo je izostaviti šest događaja snajperskog djelovanja i osam granatiranja koji su prvobitno planirani.

“Optužnica tereti Mladića i za uzimanje međunarodnih vojnika za taoce, čime bi počinio kršenje zakona i običaja ratovanja. Ova tačka se tiče uzimanja oko 200 vojnika Ujedinjenih nacija (UN) za taoce 1995. godine. S obzirom da je ovo jedinstvena tačka, nemoguće ju je smanjiti, ali Tužilaštvo ne smatra da će izvođenje dokaza u odnosu na ovu tačku oduzeti mnogo vremena”, stoji u podnesku.

U odnosu na zločine počinjene u Srebrenici 1995. godine, Haško tužilaštvo odbilo je da izvrši značajno smanjenje događaja u odnosu na koje će izvoditi dokaze, ističući da bi to bilo “neprikladno”. Od ukupno 22 predviđena događaja, Haško tužilaštvo izbacilo je samo dva koji se tiču ubistava ukupno osam osoba u julu 1995. godine.

Naredna statusna konferencija zakazana je za 8. decembar ove godine, javio je Birn.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: