Drastično smanjena optužnica protiv Ratka Mladića

S
Sarajevo-x.com
18.11.2011. u 19:45
0
56
Drastično smanjena optužnica protiv Ratka Mladića
0
Drastično smanjena optužnica protiv Ratka Mladića Ratko Mladić
Haško tužilaštvo, na prijedlog Vijeća tribunala, izvršilo je smanjenje broja zločina u odnosu na koje će izvoditi dokaze tokom suđenja Ratku Mladiću.
Tužilaštvo pri Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju istaklo je da će izvoditi dokaze u odnosu na 106 događaja – umjesto na prvobitnih 196 – čime bi se znatno smanjilo vrijeme potrebno za izvođenje dokaza.

“Tužilaštvo je cijenilo veći broj faktora u ovom procesu i izdvojilo je samo one zločine koje će, kada budu ocijenjeni, predstaviti patnju kroz koju su prošle žrtve, te koji pravilno predstavljaju vrijeme, lokacije i počinjene zločine, a koji će osigurati osuđujuću presudu”, navodi se u saopćenju Haškog tužilaštva.

Mladić, bivši načelnik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), tereti se optužnicom za zločine nad nesrpskim stanovništvom počinjene u 23 općine, ali je Haško tužilaštvo odabralo da će izvoditi dokaze samo u odnosu na 15 općina, tokom svog dokaznog postupka.

U odnosu na tačku optužnice kojom se Mladić tereti za kampanju granatiranja i snajperisanja civilnog stanovništva Sarajeva, Haško tužilaštvo odlučilo je izostaviti šest događaja snajperskog djelovanja i osam granatiranja koji su prvobitno planirani.

“Optužnica tereti Mladića i za uzimanje međunarodnih vojnika za taoce, čime bi počinio kršenje zakona i običaja ratovanja. Ova tačka se tiče uzimanja oko 200 vojnika Ujedinjenih nacija (UN) za taoce 1995. godine. S obzirom da je ovo jedinstvena tačka, nemoguće ju je smanjiti, ali Tužilaštvo ne smatra da će izvođenje dokaza u odnosu na ovu tačku oduzeti mnogo vremena”, stoji u podnesku.

U odnosu na zločine počinjene u Srebrenici 1995. godine, Haško tužilaštvo odbilo je da izvrši značajno smanjenje događaja u odnosu na koje će izvoditi dokaze, ističući da bi to bilo “neprikladno”. Od ukupno 22 predviđena događaja, Haško tužilaštvo izbacilo je samo dva koji se tiču ubistava ukupno osam osoba u julu 1995. godine.

Naredna statusna konferencija zakazana je za 8. decembar ove godine, javio je Birn.


Komentari (56)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: