BiH
34

Drama u Sarajevu: Radnici došli u sukob sa zaštitarima direktora Veterinarske stanice

Piše: N. J.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
U popodnevnim satima petka odvijala se prava drama u Veterinarskoj stanici Kantona Sarajevo na Stupu.

Izvršni direktor Stanice Igor Jerković za Klix.ba je potvrdio da su se radnici oko 14 sati okupili tražeći da aktuelni v.d. direktor Senad Arnautović odstupi jer mu je, kako je kazao, prema zakonu istekao mandat.

"Radnici su nezadovoljni direktorom jer je on postao dio problema u preduzeću, umjesto da je riješio probleme kojih ovdje zaista ima. S tim su se zahtjevom obratili meni, te sam zajedno sa njima krenuo u direktorovu kancelariju, no dočekali su nas zaštitari koje je direktor pripremio kao iznenađenje. Oni su nas zaustavili ispred vrata kancelarije, te je došlo do sukoba, odnosno naguravanja, u kome ih je jedna veterinarka poprskala suzavcem jer se osjetila ugroženom", rekao je Jerković za Klix.ba.

Bez ozbiljnijih posljedica

Prema njegovim riječima, u ovom naguravanju nije bilo ozbiljnijih posljedica s izuzetkom nekoliko starijih uposlenica kojima je pozlilo.

Situacija se smirila po dolasku pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo na mjesto događaja, a Jerković ističe kako radnici sada traže da se pečati stave pod ključ kako ne bi bilo zloupotrebljeni.

"Ljudi su nezadovoljni jer nisu dobili plaću pet mjeseci, a imamo informacije da novac za to stoji na računu", kazao je Jerković.

Kontaktirali smo i direktora Veterinarske stanice KS Senada Arnautovića, koji je kazao da je on angažirao zaštitare jer mu je dojavljeno da pojedini radnici namjeravaju danas zapaliti preduzeće.

"Zaštitari su samo svojim tijelima sprečavali da radnici, njih 20-ak, uđu u kancelariju, nakon što sam ja tražio da četiri predstavnika sindikata dođu kod mene kako bismo razgovarali o problemima u firmi. No, oni su željeli da svi uđu u kancelariju, što ja nisam dozvolio. Došlo je do naguravanja zaštitara i radnika, pri čemu su radnici tukli nogama i rukama zaštitare, koji su ostali pribrani i nisu upotrijebili silu. Veterinarka Gordana Đuričić ih je u tom naguravanju poprskala suzavcem po licu, zbog čega su sva trojica završili na Očnoj klinici bolnice Koševo", rekao je Arnautović za naš portal.

Ovu njegovu izjavu demantovali su radnici tvrdeći da zaštitare peper sprejom nije poprskala Gordana Đuričić, već druga kolegica.

Arnautović je dodao kako se situacija smirila po dolasku policije koju je on pozvao.

"Na ovu funkciju sam došao u aprilu ove godine kao v.d. direktora. Od tada nova uprava na čelu sa mnom je od resornog ministra Emira Hrenovice tražila da riješi lošu situaciju u preduzeću, ali od toga nije bilo ništa. Ja sam zatekao 600.000 KM dugova, radnici u tom periodu nisu primili tri plaće, dugovali su im se doprinosi za 10 mjeseci, te topli obrok za pet mjeseci. Također, prethodna uprava je ostavila loše knjigovodstvo i loš sistem kontrole i upravljanja što su radnici zloupotrebljavali", ističe direktor Arnautović.

Loši radnici žive na račun vrijednih

Naglašava da je inventurom u veterinarskoj stanici u Ilijašu utvrđen manjak u iznosu 19.000 KM, zbog čega je podnesena tužba protiv veterinara Faruka Eske.

"Bilo je manjka i u drugim stanicama, ali u manjem iznosu te su veterinati taj dug namirili. Želim naglasiti da je moj prethodnik bio Jasmin Kazazović, koji je na ovoj poziciji ostao godinu dana, zbog silnih pritisaka kojima je bio izložen, a sve probleme je napravio njegov prethodnik Nedim Brdarić", tvrdi Arnautović.

Naglasio je da svaki veterinar, da bi zaradio svoju plaću, treba sa terena donijeti 2.200 KM, a da pojedinci donose po 300 KM.

"Po ugovoru o radu oni ne mogu biti plaćeni po učinku, tako da loši radnici žive na račun vrijednih. Čovjek sam koji ima principe i kao odgovorna osoba ne želim odustati od namjere da uvedem red u preduzeće. Sindikat nije taj koji me može smjenjivati, a kada to učine nadležni, rado ću otići, jer ovo nije nimalo lagan posao", zaključio je Arnautović.

Na mjesto događaja je osim ljekara Hitne pomoći i policije izašao i resorni ministar Emir Hrenovica. U policiji u popodnevnim satima nisu mogli dati više informacija o ovom događaju.