Priznao krivicu
0

Draganu Rodiću 8 godina zatvora za zločine u Drvaru

Sarajevo-x.com
Dragan Rodić (Foto: BIRN)
Dragan Rodić (Foto: BIRN)
Sud BiH prihvatio je sporazum o priznanju krivice i Dragana Rodića osudio na osam godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti i ratnih zarobljenika počinjenih na području Drvara, javlja BIRN - Justice Report.

Presudom Suda BiH, Rodić je za zločin protiv čovječnosti, te za zločin protiv ratnih zarobljenika osuđen na po pet godina zatvora, ali mu je Sudsko vijeće izreklo jedinstvenu kaznu u trajanju od osam godina.

"Sud je našao da postoji dovoljno dokaza za krivicu optuženog i zbog toga mu je izrekao sankciju koja je u sklopu zakonskih okvira", kazala je Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća, istaknuvši da se ova kazna nekome "može učiniti mala", ali je Rodić iskazao kajanje i spremnost za svjedočenje, pa Sud smatra da je adekvatna.

Rodić je proglašen krivim jer je, od maja 1992. do maja 1995. godine, kao stražar i komandir smjene straže u logorima na području Drvara, učestvovao u mučenjima, ubistvima, premlaćivanjima i drugim nečovječnim djelima prema civilima i ratnim zarobljenicima u tom gradu.

Presudom je Rodić proglašen krivim i što je zajedno sa drugim stražarima zatočeničkih objekata i logora, te pripadnicima Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem progona nesrpskog stanovništva, te uspostavljanju i održavanju sistema kažnjavanja i zlostavljanja u Osnovnoj školi "Slavko Rodić" i logoru "Kamenica".

Rodić je bio optužen zajedno sa Ratkom Dronjkom, bivšim komandantom i upravnikom zatočeničkih objekata na području Drvara. Međutim, Rodić je postigao sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom BiH, kojim se obavezao da će svjedočiti protiv Dronjka, kao i u ostalim predmetima gdje bude potrebno.

Prema sporazumu predložena kazna je bila između sedam i osam godina zatvora.

"Dokazi pokazuju su u školi 'Slavko Rodić' i u logoru 'Kamenica' bili zatočeni civili i vojnici, koji su bili svakodnevno izloženi premlaćivanju, a od kojih neki nisu ni preživjeli. Sam optuženi dok je svjedočio kazao je da su ljudi premlaćivani bez bilo kakvog razloga, samo zato što su bili Bošnjaci i Hrvati", kazala je Kreho.

U Kamenici i školi „Slavko Rodić“ bili su zatočeni civili, te pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije BiH. Mnogi od njih su, kako stoji u presudi, bez obzira na ranjavanje bili izloženi premlaćivanju od kojeg su neki preminuli.

Presudom je Rodiću produžen pritvor u kojem se nalazi od januara ove godine, a troškovi postupka su pali na teret budžeta Suda BiH, dok su oštećeni upućeni na parnični postupak.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, ali ne na visinu izrečene kazne.