{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bivši stražar u logoru "Kamenica" potpisao sporazum o priznanju krivice

S
14.10.2010. u 15:55
0
5
Bivši stražar u logoru "Kamenica" potpisao sporazum o priznanju krivice
0
Bivši stražar u logoru "Kamenica" potpisao sporazum o priznanju krivice
Bivši stražar u logoru "Kamenica" u Drvaru Dragan Rodić potpisao je sa Tužilaštvom BiH sporazum o priznanju krivice za zločine počinjene u tom gradu od 1992. do 1995. godine.
Ovim je Rodić priznao krivicu za učešće u mučenjima, ubistvima, premlaćivanjima i drugim nečovječnim djelima prema civilima i ratnim zarobljenicima i prihvatio navode sporazuma koji podrazumijeva kaznu u trajanju između sedam i osam godina zatvora.

On se obavezao da će lično dati izjavu pokajanja žrtvama zločina u Drvaru, te svjedočiti protiv Ratka Dronjka, bivšeg komandanta i upravnika zarobljeničkih objekata i logora na području Drvara, s kojim je prvobitno bio optužen, navodi Balkanska istraživačka mreža.

Rodićevo svjedočenje u korist Tužilaštva BiH na suđenju Dronjku zakazano je za 21. oktobar, nakon čega će Sudsko vijeće donijeti odluku o eventualnom prihvatanju sporazuma o priznanju krivice.

Rodić se, kao i Dronjak, u pritvoru nalazi od januara, a optužnica protiv njih je potvrđena u junu.

Potpisanim sporazumom Rodić je priznao da je, sa stražarima zarobljeničkih objekata i logora, te pripadnicima Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem progona nesrpskog stanovništva, te uspostavljanju i održavanju sistema kažnjavanja i zlostavljanja u Osnovnoj školi "Slavko Rodić" i logoru "Kamenica".

Tužilaštvo BiH je na ovom ročištu u sudski spis unijelo i više od 250 materijalnih dokaza "koji potkrepljuju navode potpisanog sporazuma", među kojima je 70 izjava svjedoka, kao i naredbe Drugog krajiškog korpusa VRS o uspostavljanju logora za ratne zarobljenike na području Drvara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: