{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dragan Rodić sporazumno priznao krivicu

F
23.10.2010. u 14:46
0
0
Dragan Rodić sporazumno priznao krivicu
0
Dragan Rodić sporazumno priznao krivicu
Optuženi Dragan Rodić potpisao je sporazum o priznanju krivice za sudjelovanje u krivičnom djelu zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.
Optuženi Dragan Rodić zvani “Šaula“, rođen 10.08.1963. godine u opštini Drvar, sporazum je zaključio sa tužiocem Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Rodić se između ostalog, tereti se da je u periodu od maja 1992. pa do kraja 1995. godine, na području Drvara, sudjelovao u nezakonitom uspostavljanju i održavanju sistema kažnjavanja i zlostavljanja civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u osnovnoj školi „Slavko Rodić“ i u logoru „Kamenica“.

U skladu sa sporazumom, tužilac je saglasan da Sud BiH na osnovu navedenog sporazuma, optuženom izrekne kaznu zatvora koju mu Sud odmjeri, a u rasponu između sedam i osam godina zatvora.

Optuženi Dragan Rodić sklapanjem sporazuma u potpunosti priznaje izvršenje krivičnog djela kako je navedeno u optužnici Tužilaštva BiH od 10. juna 2010. godine, pa se potpisivanjem sporazuma odriče prava na suđenje i prava žalbe na presudu koju mu izrekne Sud BiH.

Također, potpisivanjem sporazuma, optuženi se obavezao na svjedočenje u ovom i drugim predmetima ratnih zločina počinjenim na području Drvara.

Ovim Sporazumom se postiže ravnoteža između predložene kazne i interesa žrtava i javnosti, tako što se postiže brže, efikasnije i sveobuhvatnije procesuiranje ratnih zločina počinjenih na području Bosanske Krajine, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

O sklapanju sporazuma informirani su i predstavnici žrtava, koji su dali podršku sklapanju sporazuma, radi efikasnijeg procesuiranja ratnih zločina počinjenih na području logora „Kamenica“ i drugim lokacijama, kaže se u saopćenju.

Potpisujući ovaj Sporazum optuženi Dragan Rodić potvrđuje da troškove krivičnog postupka može snositi sam ukoliko ga Sud na to obaveže, kao i da je upoznat o svim mogućim posljedicama, uključujući i posljedice vezane za imovinskopravne zahtjeve.

Optuženi Dragan Rodić potvrđuje da je izjavu o priznanju krivice dao dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem, nakon što je upoznat sa sadržajem sporazuma.

Sporazum je proslijeđen Sudu Bosne i Hercegovine, kaže se na kraju saopćenja iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: