Ratni zločin protiv čovječnosti
0

Dragan Rodić sporazumno priznao krivicu

FENA
Optuženi Dragan Rodić potpisao je sporazum o priznanju krivice za sudjelovanje u krivičnom djelu zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optuženi Dragan Rodić zvani “Šaula“, rođen 10.08.1963. godine u opštini Drvar, sporazum je zaključio sa tužiocem Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Rodić se između ostalog, tereti se da je u periodu od maja 1992. pa do kraja 1995. godine, na području Drvara, sudjelovao u nezakonitom uspostavljanju i održavanju sistema kažnjavanja i zlostavljanja civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u osnovnoj školi „Slavko Rodić“ i u logoru „Kamenica“.

U skladu sa sporazumom, tužilac je saglasan da Sud BiH na osnovu navedenog sporazuma, optuženom izrekne kaznu zatvora koju mu Sud odmjeri, a u rasponu između sedam i osam godina zatvora.

Optuženi Dragan Rodić sklapanjem sporazuma u potpunosti priznaje izvršenje krivičnog djela kako je navedeno u optužnici Tužilaštva BiH od 10. juna 2010. godine, pa se potpisivanjem sporazuma odriče prava na suđenje i prava žalbe na presudu koju mu izrekne Sud BiH.

Također, potpisivanjem sporazuma, optuženi se obavezao na svjedočenje u ovom i drugim predmetima ratnih zločina počinjenim na području Drvara.

Ovim Sporazumom se postiže ravnoteža između predložene kazne i interesa žrtava i javnosti, tako što se postiže brže, efikasnije i sveobuhvatnije procesuiranje ratnih zločina počinjenih na području Bosanske Krajine, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

O sklapanju sporazuma informirani su i predstavnici žrtava, koji su dali podršku sklapanju sporazuma, radi efikasnijeg procesuiranja ratnih zločina počinjenih na području logora „Kamenica“ i drugim lokacijama, kaže se u saopćenju.

Potpisujući ovaj Sporazum optuženi Dragan Rodić potvrđuje da troškove krivičnog postupka može snositi sam ukoliko ga Sud na to obaveže, kao i da je upoznat o svim mogućim posljedicama, uključujući i posljedice vezane za imovinskopravne zahtjeve.

Optuženi Dragan Rodić potvrđuje da je izjavu o priznanju krivice dao dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem, nakon što je upoznat sa sadržajem sporazuma.

Sporazum je proslijeđen Sudu Bosne i Hercegovine, kaže se na kraju saopćenja iz Tužilaštva BiH.