BiH
13

Dragan Mektić za Klix.ba: Sigurnosne mjere na najvišem nivou u cijeloj BiH

Piše: E. F.
Dragan Mektić (Foto: Klix.ba)
Dragan Mektić (Foto: Klix.ba)
Nakon napada na policijsku stanicu u Zvorniku u kojem su ubijeni policajac Dragan Đurić i napadač Nerdin Ibrić, a ranjena još dvojica policijskih službenika, te novih informacija o mogućim napadima, sve policijske agencije u našoj državu su u stanju pune pripravnosti.

Potvrdio je ovo za Klix.ba i Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

"Mi smo poslije Zvornika podigli sigurnosne mjere na viši nivo i one su još uvijek na snazi i ostaju na tom nivou do daljnjeg. Također ćemo poduzimati mjere pojačanog intenziteta s ciljem borbe protiv terorizma u BiH. Svakim danom će te mjere biti sve jače i nadam se da će sve policijske agencije ozbiljno to shvatiti, da ne čekamo šta će se nama dogoditi, već da djelujemo prije nego što se nešto desi i utječemo na te procese", kazao je Mektić za Klix.ba.

Podsjećamo, Mektić je u subotu kazao kako su sigurnosne službe u BiH dobile dojavu o novim prijetnjama terorističkim napadom u BiH.

Dojava je stigla od jedne partnerske službe iz regiona, prema kojoj postoje indicije i obavještajni podatak o mogućnosti novog terorističkog napada na jedan objekat u BiH.

Inače, nekoliko dana prije napada na Policijsku stanicu u Zvorniku postojala je određena informacija koja je podijeljena svim sigurnosnim agencijama u BiH, a ukazivala je na činjenicu da bi mogao biti izvršen određeni teroristički napad.

Međutim, do napada je ipak došlo, a Mektić je ocijenio da bi bilo neophodno da svaka sigurnosna agencija u BiH u okviru svojih poslova i nadležnosti izvrši analizu kako su i na koji način postupali sa tim sigurnosnim podatkom i da li su preduzeli mjere i radnje u sprečavanju takvog događaja.

"Nadam se da smo iz svega toga posljednji put svi izvukli pouku. Nakon terorističkog napada u Zvorniku vidio sam da sve sigurnosne agencije u BiH izražavaju punu opredijeljenost u vezi sa svim oblicima saradnje kada je riječ o borbi protiv terorizma u BiH", istakao je Mektić.