Novinari biraju
0

Dragan Jerinić: Bezvizni režim i platforma stranaka

Sarajevo-x.com
Godina koja ističe donijela nam je pregršt događaja. Imali smo izbore, ukinute su nam vize, dolazile su nam najpoznatije svjetske dame, od Hillary Clinton do Angeline Jolie. Nije falilo štrajkova, poplava, klizišta. Sarajevo-x.com je pitao novinare u BiH šta je obilježilo 2010. u pozitivnom i negativnom smislu. Narednih dana objavljujemo odgovore.

Dragan Jerinić, bivši glavni i odgovorni urednik Nezavisnih novina:

Sloboda putovanja

Najvažniji događaj u Bosni i Hercegovini, nakon Dejtonskom mirovnog sporazuma, je ukidanje viza za zemlje Evropske unije. Taj događaj direktno utiče na kvalitet života građana BiH, jer oni prestaju biti diskriminisani u odnosu na građane zemalja iz regije i omogućeno im je jedno od osnovnih prava pravo na slobodu putovanja bez birokratskih procedura.

Bitan segment bezviznog režima je da su institucije u BiH, što državne što entitetske ili kantonalne, podignule jedan viši bezbjedonosni sistem zaštite podataka građana po standardima koji se primjenjuju u Evropi, što pokazuje da domaće institucije mogu biti efikasne, ako postoji interes da to i budu.

Platforma četiri stranke

Ponuđena platforma SDP-a u za formiranje vlasti u Federaciji BiH, koju su prihvatile SDA, jedna marginalna Hrvatska stranka HSP i privatna stranka porodice Lijanović, prestavlja uvod u, rekao bih, perspektivnu političku krizu u BiH, jer negira osnovne temelje BiH, a to je da je to država tri ravnopravna naroda. Ne može se volja hrvatskog naroda, iskazana prema politici oba HDZ-a, grubo negirati, pa makar tu politku u Sarajevu definisali kao antidržavnu. HDZ i HDZ 1990 imaju potpuno legitimno pravo da o državi BiH politički promišljaju kako oni smatraju da je najbolje, bez obzira da li se to sviđalo SDP-u ili SDA.