BiH
0

Dragan Čović razgovarao sa Fahrudinom Radončićem

FENA
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović razgovarao je u srijedu, 17. jula, u Sarajevu sa predsjednikom SBB-a BiH Fahrudinom Radončićem o aktuelnoj političkoj situaciji, statusu dvije stranke u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Federaciji BiH te iznalaženju rješenja za ključna pitanja koja koče put BiH u euroatlantskom procesu.

Kako je danas saopćeno iz Odjela za odnose s javnošću HDZ-a BiH, sagovornici su zaključili kako je nužno hitno iznalaženje rješenja za presudu Evropskog suda u Strasbourgu ("Sejdić – Finci") što bi omogućilo kredibilnu aplikaciju za pristup Evropskoj uniji.

Također, nužno je rješavanje problema vojne imovine što bi otvorilo put ka NATO -u.

Na sastanku je bilo riječi i o funkcioniranju četvorke na razini Federacije BiH. Predsjednici HDZ -a BiH i SBB -a BiH su tokom razgovora dali svoje viđenje problema u Federaciji BiH i teškoj krizi u kojoj vlast funkcionira.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ponovno je istaknuo kako legitimni hrvatski predstavnici nisu u vlasti u Federaciji BiH ni nakon dvije godine otkada je to jasno dogovoreno. "Danas smo tu gdje jesmo, HDZ BiH i SBB ne interesira izvršna vlast na federalnoj razini u ovom trenutku, jer nema niti jednog smisla. Zastupnici HDZ-a BiH i SBB-a BiH u federalnom Parlamentu glasat će za zakone koji budu išli u korist svih naroda i građana u Federaciji BiH“, istaknuo je Čović.