BiH
66

Dragan Čović prijeti raspadom koalicije ukoliko vlast ne bude formirana do utorka

Piše: E. F.
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine kazao je danas novinarima u Sarajevu, nakon razgovora sa zamjenikom predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem, da bi do 31. marta trebao biti imenovan novi postizborni saziv Vijeća ministara i Federalne vlade.

"Ako se do utorka ne formira vlast, nema više ni koalicije", kazao je danas Čović.

"HDZ BiH je od samog početka rekao da će dati kandidate za federlane ministre i to pet Hrvata i jednog Srbina, te da se i drugi trebaju izjasniti o svojoj nacionalnoj pripadnosti, odnosno o nacionalnoj pripadnosti svojim kandidatima, a ne doći na sjednicu Predstavničkog doma pa pokrenuti to pitanje", istakao je Čović.

Kako je kazao, za njega problema nema jer smatra da se tehnički može imenovati Vlada FBiH za "pet minuta", budući da su poznata sva imena ministarskih kandidata, dodajući da treba jasno kazati u čemu je problem, a ukoliko treba nešto mijenjati ni to za Čovića nije problem.

Izetbegović je pak novinarima potvrdio da bi se on danas ili sutra trebao susresti s predsjednikom Demokratske fronte (DF) Željkom Komšićem, a kako bi se pronašlo rješenje i okončao proces formiranja novog postizbornog saziva Vijeća ministara i Federalne vlade.

"Ne bih govorio o detaljima, ali nakon razgovora sa Čovićem na tragu smo rješenja. Potrebno je još vidjeti da li će se s tim složiti i Komšić", istaknuo je Izetbegović.

Podsjećamo, problemi u vezi s formiranjem Federalne vlade pojavili su se nakon što je utvrđeno da nije ispoštovana zastupljenost naroda u toj entitetskoj vladi koji su prethodno predložili predsjednik Federacije BiH i njegov zamjenik.

Izetbegović je odbacio tvrdnje opozicionih stranaka na državnom nivou da su rokovi za formiranje Vijeća ministara istekli 19. marta.