Dragan Čović ne želi na razgovor kod Budimira

F
FENA
16.2.2013. u 19:12
21
37
Dragan Čović ne želi na razgovor kod Budimira
21
Dragan Čović ne želi na razgovor kod Budimira Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Najavljene konsultacije predsjednika Federacije BiH Živka Budimira sa svim stranačkim liderima u Federaciji BiH neće biti u punom sastavu.
Dragan Čović izjavio je da on tom sastanku neće prisustvovati.

"Na sastanku šestorke imali smo i sastanak četvorke vezan za stanje u Federaciji BiH. Četvorka ima vrlo jasan stav da je Zastupnički dom Parlamenta FBiH donio vrlo jasne odluke, kao i Dom naroda. Poznato je da su dva doma izglasali nepovjerenje Federalnoj vladi. Ustavni sud bi trebao donijeti odluku da li je narušen vitalni interes Bošnjaka i ništa više. Ova četvorka je vrlo jasno definirana i ona je u ulozi da odredi izvršnu vlast u Federaciji BiH. Budimir nije predviđen u kadrovskom rješenju četvorke i nemam šta razgovarati s njim", kazao je Dragan Čović predsjednik HDZ BiH.

Predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija je dodao da se danas nova parlamentarna većina dogovarala kako da pomognu premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću, da u skladu sa zaključcima Zastupničkog doma u ovom prelaznom periodu uradi sve što treba da život ne stoji.

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, kazao je da je stav nove parlamentarne većine jasan.

"Imamo parlamentarnu većinu i ova inicijativa Budimira je pokušaj da se eventualno dobije vlada u kojoj bi participirale sve moguće i nemoguće stranke u Federaciji. To je u koliziji sa smislom demokratije, jer svaka država mora da ima i vlast i opoziciju i u tom smislu pozivam Budimira da provodi ono što se od njega traži, a to je da kao predsjednik Federacije BiH poštuje parlamentarnu volju", izjavio je Radončić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: