Odluka Sabora
0

Dragan Čović izabran za predsjednika HDZ-a BiH

FENA
Dragan Čović
Dragan Čović
Na današnjem XI. sabora Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH u Mostaru za predsjednika te stranke izabran je s 568 glasova Dragan Čović.

"Sretan sam iz prostog razloga što čovjek ne može biti nezadovoljan kad želi raditi neki posao, a ima ovakvu potporu kao ja. S druge strane postoji jedan objektivan teret odgovornosti i obaveza koje stoje pred nama jer u ovom vremenu uistinu je teško biti predsjednik HDZ-a BiH zbog svih iskušenja koje danas imamo. Siguran sam da ćemo u ubuduće imati dosta iskušenja sve dok BiH ne stabiliziramo kao normalnu europsku državu i stvorimo ambijent da se okrenemo budućnosti", kazao je Čović.

Komentirajući današnje usvajanje Programska deklaracija HDZ-a BiH, Čović je kazao kako mu je na jedan način žao što za šest godina, koliko je on na čelu stranke, postoji identičan program koji je, kako je kazao, "danas jednako aktualan ili čak mnogo aktualniji nego u protekle četiri godine".

"Ovaj put Programsku deklaraciju nismo ni mijenjali. Naime, većina problema u BiH koje smo imali 2007. godine, kad smo izglasali taj program, i danas su prisutni. Volio bih da smo danas bili u prigodi da pričamo o europskom putu BiH, o ekonomskim problemima, da se ne moramo boriti za jednakost hrvatskog naroda s druga dva naroda u BiH. Stoga smo usvojili Programsku deklaraciju koja šalje dovoljno jasne signale svima onima koji imaju odgovornost prema BiH da ona ne može preživjeti na podvalama prema bilo kojem narodu i izigravanju legitimne volje hrvatskoga, a i svakog drugog naroda", kazao je Čović.

On je istaknuo kako se, ako se želi graditi BiH koja ima svoju europsku budućnost, mora prepoznati potreba da se osigura prostor u BiH koji će biti jednak za sve.

"Ključni element Programske deklaracije vidim u tome da smo poslali vrlo jasnu poruku da ćemo svim političkim sredstvima izboriti opstojnost BiH. Borba za jednakopravnost hrvatskog naroda borba je za BiH. Ako se to ne ostvari, neće biti ni BiH. Ispada da su danas najviši zagovornici opstojnosti BiH upravo najmalobrojniji narod, što i nije prigodno za prilike u BiH", kazao je Čović.

Također, on je istaknuo kako se nada da će svi politički predstavnici imati dovoljno mudrosti da se odmah promjeni Izborni zakon BiH, kako bi se poslala vrlo jasna poruka "da više nikom ne padne na pamet da izigrava legitimnu volju bilo kojeg naroda".

Sabor HDZ-a BiH još je u toku. Očekuje se izbor zamjenika predsjednika, podpredsjednika i članova Predsjedništva HDZ-a BiH.