Iako ništa nije dogovoreno
0

Dragan Čović danas očekivao sastanak šestorke

SRNA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović izjavio je da je danas u Sarajevu očekivao sastanak lidera stranaka čiji poslanici čine kolegijume oba doma Parlamentarne skupštine BiH o formiranju Savjeta ministara BiH.

Prema njegovim riječima, lidera SDA Sulejmana Tihića treba pitati zašto ovaj sastanak nije održan.

"Kad smo sve dogovorili onda je ubačeno pitanje agencija da bi se reklo da neko nešto koči i da bi neko profitirao, što nije korektno", rekao je Čović novinarima  u Sarajevu.

On je istakao da političari u posljednje vrijeme počeli da uvode potpuno novu praksu, a to je da zajedno sa Vijećem ministara BiH utvrde i nacionalnu strukturu menadžmenta institucija na nivou BiH.

"Krenuli smo sa 20 institucija, a zadnji prijedlog SDA je 77", rekao je Čović i dodao da se "uvode i kriterijumi novca i broja zaposlenih u tim  institucijama".  

On smatra da je sada potrebno završiti paket euroatlantskih zakona i formiranje vlasti, a o agencijama da se govori kako koja bude dolazila na red. 

"Naš je pristup da, prije svega, poštujemo zakon, da to budu stručna lica i da budu predstavnici naroda, što na kraju treba da bude i politički dogovor. U Italiji je stav četiri stranke bio da to bude paritet tri naroda, a dvije stranke razmišljaju drugačije", istakao je Čović.
On je dodao da nije korektno govoriti da je HDZ BiH prepreka formiranju vlasti.  

Prema njegovim riječima, nijednim zakonom, dokumentom ili odredbom nije definisano da se rukovodeća mjesta na nivou BiH popunjavaju po popisu iz 1991. godine. 

"Naš je prijedlog da nađemo kompromisno rješenje bez nadmudrivanja i završimo tu priču. Te agencije moramo da podijelimo u nekoliko kategorija. Ima onih o  kojima  se možemo dogovoriti ali i onih čiju autonomnost  ne smijemo ugrožavati kao što su policijske, sigurnosne ili pravne", pojasnio je Čović.