Čović: U Italiji načelno dogovoren sastav Vijeća ministara BiH

S
SRNA
29.11.2011. u 14:34
0
5
Čović: U Italiji načelno dogovoren sastav Vijeća ministara BiH
0
Čović: U Italiji načelno dogovoren sastav Vijeća ministara BiH Dragan Čović
Predsjednik HDZ Dragan Čović izjavio je danas da je u četvrtak moguće postići dogovor o Vijeću ministara BiH i o paketu evropskih zakona, ali da će sastanak u Sarajevu biti održan samo ako do tada bude sve dogovoreno kako bi se mogao potpisati i sporazum.
Čović tvdi da je za sporazum potrebno "malo više uvažavanja", jer je u Italiji načelno dogovoren sastav Vijeća ministara.

"Problem je raspodjela čelnih pozicija u institucijama BiH jer SDA i SDP zahtijevaju da one bude podijeljene po popisu iz 1991., dok srpske i hrvatske stranke smatraju da se mora poštovati princip pariteta", rekao je Čović novinarima u Mostaru.

Lider HDZ je najavio da će sutra poslati prijedlog o podjeli čelnih pozicija u agencijama domaćinu novog sastanka vladajuće šestorke u BiH, predsjedniku SDA Sulejmanu Tihiću.

Na pitanje da li će ispoštovati zahtjev lidera SDP Zlatka Lagumdžije za ustupanjem dijela hrvatskih pozicija, Čović je odgovorio da je spreman za rješavanje problema.

On je podsjetio na dio dogovora prema kojem HDZ i HDZ 1990 treba da dobiju predsjedavajućeg Vijeća ministara i dva ministarstva, ali da nije postignut dogovor ni o pozicijama zamjenika ministara.

"Ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori", poručio je Čović i izrazio nadu da će Vijeće ministara biti fomirano u narednih sedam dana.

Govoreći o Vladi Federacije, Čović je rekao da HDZ i HDZ 1990 nisu odustali od federalne vlasti ali da će to biti treći korak u procesu formiranja vlasti na kome će insistirati nakon formiranja savjeta ministara.

Čović je rekao da on neće biti predsjedavajući savjeta ministara.


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: