{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čović: Nema dogovora o VM u Sarajevu

F
13.9.2011. u 15:24
0
3
Čović: Nema dogovora o VM u Sarajevu
0
Čović: Nema dogovora o VM u Sarajevu
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je danas u Sarajevu kazao novinarima da su lideri šest stranaka na sastanku u Mostaru otvorili ključna pitanja koja su vezana za euroatlantske integracije BiH i formiranje Vijeća ministara BiH.
On vjeruje da bi na sastanku u Sarajevu 15. septembra moglo doći do napretka u vezi sa zakonima koji se tiču evropskog puta BiH, ali da ne misli da će doći do dogovora u vezi s Vijećem ministara BiH.

„Vjerujem da je šansa u četvrtak da dogovorimo ove zakone. Ne mislim da će o Vijeću ministara biti dogovora, ali već naredni sastanak u Banjoj Luci, gdje će neko od predstavnika srpskih stranaka biti domaćin, bilo bi realno da se usuglasimo o tome“, kazao je Čović.

Govoreći o formiranju Vijeća ministara BiH, podsjetio je da su stranački lideri i zadnji put iznijeli stajališta koja su suprotna.

Naime, kazao je, vrlo je jasan stav dvaju HDZ-ova, SNSD-a i SDS-a o strukturi Vijeća ministara, imamo zajednički sporazum potpisan. S druge strane imamo stav SDP-a i SDA koji ide u jednom potpuno drugačijem viđenju uređenja te izvršne vlasti BiH, ili Vijeća ministara BiH.

„U kojoj mjeri smo mi spremni prihvatiti realnost života u BiH vidjet ćemo već u četvrtak.Gajit ću optimizam sve do onog trenutka dok ima šansi da razgovaramo.
Umjeren sam optimist za Sarajevo kada su u pitanju ovi zakoni, a vidjet ćemo kako će biti organiziran naredni sastanak, tada bismo mogli s mnogo više pažnje govoriti o Vijeću ministara, kazao je Čović.

Na sastanku lidera šest stranaka (SDPBiH, SDA, HDZ BiH, HDZ 1990, SNSD, SDS) u Mostaru 5. septembra približeni su stavovi o pitanju popisa stanovništva, sistema državne pomoći i rješavanju vojne imovine, ali su stavovi u vezi s formiranjem Vijeća ministara BiH ostali nepromijenjeni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: