Dodik i Čović žele nastavak sastanaka političkih lidera

S
SRNA
9.11.2011. u 21:47
0
44
Dodik i Čović žele nastavak sastanaka političkih lidera
0
Dodik i Čović žele nastavak sastanaka političkih lidera
Predsjednik SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović založili su se večeras za nastavak sastanaka lidera šest političkih partija u BiH o uspostavljanju vlasti na nivou BiH, potvrdivši opredjeljenje i želju da što prije dođe do Vijeća ministara BiH.
"Krajnje je vrijeme i mi dijelimo zajednički stav da se nastave sastanci šest političkih lidera u BiH i da bi bio red da lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić sazove jedan sastanak na kome bi o tome razgovarali", rekao je Dodik novinarima u hotelu "Kaldera" kod Laktaša, nakon sastanka sa Čovićem.

Izrazivši uvjerenje da o tome postoji i saglasnost lidera SDS-a Mladena Bosića, Dodik je istakao da bi na taj način bila otpočeta nova runda razgovora o mogućem rješenju pitanja formiranja vlasti. Dodik je rekao da su na večerašnjem sastanku u Laktašima potvrđeni raniji stavovi SNSD-a i HDZ-a BiH.

"Mi smatramo da predsjedavajući Vijeća ministara BiH i dva ministarska mjesta treba da pripadnu HDZ-u BiH i HDZ-u 1990, a Republici Srpskoj četiri ministarska mjesta, uključujući Ministarstvo inostranih poslova BiH", naglasio je Dodik.

Lider SNSD-a je naveo da je to zajednička osnova i u skladu s njom će prihvatiti svaku vrstu razgovora relevantnih političkih lidera o formiranju vlasti.

On je naglasio da su dosadašnji zastoji u izboru Vijeća ministara BiH definitivno razlog jedne ambiciozne političke koncepcije oličene u SDA i SDP-u BiH, koja želi da u političku praksu izbora u institucije BiH uvede novi koncept, koji podrazumijeva da se ne biraju predstavnici naroda, kako je to predviđeno Ustavom BiH.

Predsjednik SNSD-a je rekao da su lider SDA Sulejman Tihić i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija "gurali" priču o pripadnicima naroda i na taj način doveli kompletnu situaciju u BiH u poziciju neizvjesnosti, uz zahtjev Sulejmana Tihića za navodnu raspodjelu važnijih mjesta u BiH na bazi popisa iz 1991. godine.

"Ne postoji popis iz 1991. kao osnova ničega u Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu. Postoji paritet, balans i konsenzus i to je nešto pri čemu mi ostajemo. Na nivou zajedničkih organa BiH ne može da se bira ništa na bazi bilo kog popisa, to može da se uradi u lokalnim zajednicama eventualno, ali ni to nije predviđeno važećim Ustavom BiH", naglasio je Dodik.

On je pozvao političke predstavnike da se vrate u ustavne okvire i pristupe izboru Vijeća ministara BiH onako kako je to rađeno i ranije.

"Osnovna krivica je promjena načina i mogućnosti glasanja, odnosno izbora zajedničkih organa BiH, prije svega Vijeća ministara, uslovljena činjenicom da je visoki predstavnik ranije promijenio način izbora, ukinuo rotacije i doveo do ovakve jedne neizvjesne situacije. Dio odgovornosti snosi i institucija visokog predstavnika i svi koji su to radili u prošlosti, a koji su doprinijeli da se dođe u pat poziciju", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da on i Čović, kada je riječ o izboru zajedničkih institucija BiH, podržavaju paritet konstitutivnih naroda i dva entiteta, što, kako je naveo, podrazumijeva raspodjelu po jednu trećinu, te poručio da nije spreman da učestvuje u bilo kakvim razgovorima o Vijeću ministara BiH koje bi modelirali i vodili stranci.

"Ovo mora da bude vlasništvo nas lidera i političkih stranaka iz BiH i bilo kakav uticaj sa strane za nas je nemoguć i neprihvatljiv. Možemo da obavljamo konsultacije s važnim faktorima, ali to ne znači da neko drugi može da sazove sastanak i da na njemu dođe do dogovora o Vijeću ministara BiH, jer taj dogovor moramo mi sami postići", zaključio je Dodik.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da su stavovi koje je iznio predsjednik SNSD-a njihovi zajednički, te izrazio uvjerenje da bi do sastanka koji bi organizovao lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić moglo doći već naredne sedmice. "Vjerujem da bi naredne sedmice mogao biti održan sastanak, koji bi zakazao Božo Ljubić", rekao je Čović.

On je rekao da nema nijednog razloga da Vijeće ministara BiH ne bude formiran prije sjednica 7, 8. i 12. decembra u Briselu, koje će obrađivati temu BiH. "Svi koji postavljaju bilo kakve uslove moraju u startu da shvate da ti uslovi ne prolaze. Na nivou BiH potrebna je jednakost tri naroda", istakao je Čović.

On je izrazio uvjerenje da je do kraja novembra moguće postići takav dogovor. "Ono što je urađeno na nivou Federacije BiH ne smije biti na nivou BiH, jer bi to značilo da istu sliku kakvu imamo u tom entitetu i to bi bio krah BiH", istakao je lider HDZ-a BiH.

On je rekao da izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH već duže vrijeme nije sporno pitanje, jer je izvjesno da će to biti kandidat HDZ-a BiH. "Ne vidim nijedan razlog da ja budem predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Naš kandidat za tu poziciju je Borjana Krišto i to je vrlo jasan stav naše stranke", zaključio je Čović.


Komentari (44)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: