BiH
0

Počeli sastanci oko formiranja državne vlasti

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Predsjednik HDZBiH Dragan Čović izjavio je da je danas počeo bilateralne sastanke s predsjednicima drugih stranaka o formiranju Vijeća ministara i da očekuje da će do kraja sedmice biti finalizirana ideja o njihovom zajedničkom sastanku.

Izrazivši uvjerenje da će se do kraja sedmice izaći sa idejom o zajedničkom sastanku, Čović je rekao da je o tome rano govoriti dok se ne završe bilateralni sastanci.

Čović je potvrdio da HDZBiH i dalje predlaže Borjanu Krišto za predsjedavajućeg Vijeća ministara, naglašavajući da kada se utvrdi koncept Vijeća ministara neće biti teško izabrati predsjedavajućeg, prenose mediji.

"Imamo vrlo jasan koncept da predsjedavajući treba da bude iz reda Hrvata, a to pripada HDZ-u. Hrvatski blok treba da dobije još dva ministarstva, četiri ministarstva treba da pripadnu srpskom bloku i tri bošnjačkom", precizirao je Čović dodavši da je potrebno postići i dogovor o rotaciji u Vijeću ministara.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je da očekuje da će narednih dana biti zakazan sastanak o formiranju Vijeća ministara na kojem bi, osim njega, učestvovali i lideri HDZBiH Dragan Čović, SNSD Milorad Dodik i SDP Zlatko Lagumdžija.

Prema njegovim riječima, SDA još nije zauzimao stav kada je u pitanju ličnost koja bi bila predsjedavajući Vijeća ministara, ali postoje određene rezerve prema nekim kandidatima.

"U dosadašnjoj praksi imenovanja Savjeta ministara obično smo uvažavali kandidate iz reda drugih naroda, bez obzira koliko se nekada slagali ili ne", kaže Tihić.

On je istakao da sada treba razgovarati o tome koja će pozicija pripasti kojoj stranci, a tek onda na red dolaze ličnosti.

Predsjednik SDA saglasan je sa ocjenama da je neprihvatljivo da BiH skoro godinu dana od izbora nema Vijeće ministara i navodi da je lično činio i čini sve da dođe do sastanaka i dijaloga, da nudi rješenja i kompromise.

Odgovarajući na zahtjeve HDZBiH i njenog lidera Dragana Čovića za prekomponovanjem federalne vlade Tihić je rekao da u SDA i platformi za sada smatraju da nema razloga za njenu rekonstrukciju.

"Pozicije koje pripadaju Hrvatima trebaju pripasti strankama koje nose većinski izborni hrvatski legitimitet", rekao je predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić, javio je BHT.

On je dodao, da će uskoro izaći s novim prijedlogom, ali nije želio precizirati o čemu se radi, ali je suština da mjesto predsjedavajućeg treba pripasti HDZBiH ili HDZ 1990, te da njima trebaju pripasti još dva ministarska mjesta.

"Četiri ministarska mjesta trebaju pripasti strankama iz Republike Srpske, a tri ministarska mjesta trebaju pripasti Bošnjacima", precizirao je Ljubić.

Prema nekim najavama, sastanci predsjednika političkih partija trebali bi biti nastavljeni i sutra.