BiH
2

Dragan Čavić: Dodikovom režimu se bliži kraj

Piše: Faruk Vele
Dragan Čavić (Foto: Arhiv)
Dragan Čavić (Foto: Arhiv)
Režimu Milorada Dodika se bliži kraj, kazao je u razgovoru za Klix.ba predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i bivši predsjednik bh. entiteta Republike Srpske (RS) Dragan Čavić.

Prema njegovim riječima, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je u panici. Tako Čavić reagira na knjigu “Rušenje Republike Srpske” u kojoj su decidno navedena imena pojedinaca i organizacija koji se etiketiraju kao “strani plaćenici” i “rušitelji” ustavnog poretka, a koja se pojavila na zvaničnom sajtu SNSD-a.

Dodik je jučer čak izjavio da je Čavić "na crnoj listi srpskog naroda za sva vremena".

"U 21. vijeku i demokratskom društvu proglašavati rušiteljima ustavnog poretka organizacije uglavnom iz nevladinog sektora koje rade u skladu sa zakonom jeste nedopustivo. To su samo organizacije koje su jasno i glasno protiv politike režima. Proglašavati njih neprijateljima ustavnog poretka jeste potpuno neprimjereno i poziv na linč. Istu sudbinu dijele i neki mediji koji su kritični prema vladajućem režimu. U isti koš su strpani nezavisni intelektualci, pojedinci i neke stranke", govori Čavić, te podvlači:

"Među rušitelje ustavnog poretka su smjestili i mene, i ne samo mene već sve one koji javno i glasno kritikuju. U suštini tog manifesta je, prije svega, spremnost da po svaku cijenu ostanu na vlasti. Spremni su da primjenjuju najgora i najcrnja sredstva. Ovo je, po meni, samo početak manifestacije... Ali, bliži im se politički i društveni kraj".

Orkestrirane harange

Dodaje da je vrijeme za odlazak režima u RS odavno zrelo.

"Generalno postoje ozbiljni socijalno-ekonomski problemi. Vlast vješto to stavlja u kontekst međunacionalnih odnosa, gdje se svaki pokušaj opravdanog socijalnog bunta, protivljenja lošem stanju u društvu, korupciji i nepotizmu, što je apsolutno obilježje sistema, prebacuje se na etnički problem", ističe Čavić.

Rejting SNSD-a je, po Čaviću, značajno opao. Prema njegovim riječima, samo u Banjoj Luci je u odnosu na Opće izbore 2010. godine broj SNSD-ovih glasača na prošlim lokalnim izborima opao za čak 20 hiljada, te očekuje da se taj trend nastavi.

"Vjerujem da oni neće više sastavljati vladu", kazao je Čavić.

Isto tako, Čavić je uvjeren da opozicija u RS može na ovim izborima mnogo učiniti i da uopće ne treba podcjenjivati njen kapacitet.

"Sa stanovišta jedne orkestrirane harange koju vodi režim, jer je očigledno u strahu već druže vremena, oni žele pokazati da opozicija nema kapacitet da ih smijeni i nešto promijeni. To nije tačno! Prošli lokalni izbori su pokazali, gdje god je opozicija bila ujedinjena, SNSD i njihova politika nisu imali nikakve šanse da prođu, a radilo se o lokalnim izborima. Oni sami kažu da stanje ekonomije u socijalnim apsketima loše i užasno. Mislim da su im šanse jako male", naglasio je u razgovoru Čavić za Klix.ba.

Na našu konstataciju kako Milorad Dodik nastoji ostaviti utisak o mogućem dogovoru sa čelnikom Srpske demokratske strane (SDS) Mladenom Bosićm, čelnik NDP je konstatitrao da "da je jedinstvo opozicije apsolutno izvjesno".

"Mi smo razgovarali, pregovarali i dogovarali i za razliku od nekih ranijih vremena, svjesnost o potrebi promjene je tolika da su svi spremni na maksimalno postavljanje ciljeva. Prije svega cilj je promijeniti vlast. Zasad nije bilo nekih sujeta i problema koje bi u tom smislu isplivale na površinu. Uvjeren sam da će opozicija na izborima sigurno zajednički nastupiti. Na kraju krajeva šta je alternativa opoziciji", upitao se Čavić, dodajući kako je "besmisleno da se uz SNSD veže neko ko kritikuje tu stranku".

Nadalje, Čavić kaže kako su najviši zvaničnici SNSD-a u strahu jer su i "njihovi privatni životi i njihove sudbine privatne potpuno vezani za vršenje vlasti".

Država kao poslodavac

Ogroman broj ljudi iz te strukture upravo na taj način funkcioniše.

"Jer su oni obavljajući visoke javne funkcije pozapošljavali svoju porodicu, djecu, supruge, rođake... Njima je država jedini poslodavac, oni nemaju drugog poslodavca. Njima je gubitak vlasti istovremeno gubitak velikog dijela privatnog života koji je potpuno povezan s javnim funkcijama. Zato se grčevito bore za opstanak na javnim funkcijama", smatra Čavić.

Lider NDP je uvjeren da se vrh srbijanske politike neće uplitati u izbore u bh. entitetu RS.

"Dodik bi bio najsretniji da su na vlasti oni koji su još prije učestvovali u njegovim kampanjama. Ova struktura vlasti sigurno njemu neće pomoći. Ne vjerujem da će ikog podržati. Neće se petljati u sistem RS, ni iza kulisa, niti javno. Neće pomoći nikome, a to odgovara opoziciji", zaključio je Čavić.